program uživo
19:00 Sv. Misa- izravni prijenos iz crkve sv. Jakova
20:00 Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu

Borba za porodiljne naknade

Ovih dana u tišini, bez mnogo medijske pompe, prolazi borba majki iz Zapadnohercegovačke županije koje zahtjevaju da im se  redovito isplaćuju zakonom propisane odobrene porodiljne naknade.

Sa malo crnog humora, mogli bismo reći kako se barem imaju za što boriti, jer za rodilje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji niti nema porodiljne naknade, osim jednokratne koja se dobiva po porodu.

Što su to porodiljne naknade? To nije novac koji mama čeka da bi ga spiskala u Zari u Mepasu na svoje haljinice i štiklice. To je novac (kao i alimentacija!) namijenjen osnovnim dječjim potrepštinama, a za koji svakog mjeseca svi mi zaposleni odvajamo od svoje plaće. To je jedna konkretna demografska mjera koja pomaže obnovi za kojom svi tako čeznemo i vapimo, što sa političkih govornica, što sa oltara.
Ako statistike kažu da  prosječna plaća u BiH iznosi oko 800-900 KM mjesečno, a iznos potrošačke košarice je oko 1800 KM, i predškolac može izračunati kakva sudbina čeka obitelj u kojoj je došlo na svijet novorođenče, a radi samo jedan roditelj.

Kaže se da stupanj civilizacije nekog društva odražava njegova briga za najslabije. Mi Hercegovci se često volimo deklarirati kao  vatreni domoljubi i vjernici, ali praksa nam očito zapinje, pa umjesto porodiljnih naknada, dječjih parkova, pedijatrijskih ordinacija, pedagoških radionica, niču kojekakve neukusne vile i skupocjeni automobili vrlih nam političkih elita.

Ne može se niti zamisliti kolika je drskost i bešćutnost potrebna da bi se oduzelo najmanjima, najslabijima, budućnosti našeg roda i zemlje, za svoje sebične egoistične prohtjeve koji nadilaze i osnovne egzistencijalne potrebe.
Mi, umjesto da se brinemo za svoje najslabije, zaštićujemo one najjače! Velik nam je stupanj civiliziranosti, nema što!

Postavljam pitanje našim političkim elitama, pogotovo najvišim predstavnicima hrvatskog naroda – mogu li se ujutro pogledati u ogledalo i sa zadovoljstvom reći da će svome narodu ostaviti neko naslijeđe umjesto pustoši, otimačine i praznine?
Smatram da opisujući njihovu vladavinu, sasvim sigurno možemo upotrijebiti sintagmu «grijeh struktura» koju je kardinal Bozanić upotrijebio prije dvadesetak godina kritizirajući hrvatski politički vrh.

Iako nevoljko pišem o politici na vjerskom portalu, držeći se one Isusove «caru carevo, a Bogu Božje», budući da u ovom slučaju politika direktno utječe na opstojnost našeg naroda, izražavam nadu da će se dogoditi jedan od dva raspleta:
Ili će u našim čelnicima proraditi kršćanska savjest kojom se po potrebi (najčešće u predizborne svrhe) busaju u prsa i da će početi zaista raditi na dobro svoga naroda ili da će naš narod ubuduće pametnije davati svoj glas onim ljudima koji ga istinski zaslužuju.

Kolumnist: 

novosti iz Crkve

Svećeničko ređenje u Mostaru
Objavljeno 20.6.2017.
Proslava sv. Ante u Bugojnu
Objavljeno 13.6.2017.

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...