program uživo
20:00 Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu
21:00 Riječ kao lijek

Kako me je prosvijetlio jedan bršljan

Oni koji me poznaju, vrlo vjerojatno su čuli kako spominjem svoje iskustvo s bršljanom. Kad promatram svoj život, to iskustvo čini mi se vrlo važnim. O čemu se radi?

Za vrijeme studija imao sam malu krizu ispovijedi. Ispovijedao sam se redovito i kod istog ispovjednika. On mi je preporučio da se ispovijedam svakih dva tjedna. Ali ja sam baš tada upadao u krizu. Ima li sve to smisla? Povjerio sam ispovjedniku svoje nutarnje osjećaje. Postao sam dosadan samom sebi. Čak mi je postalo smiješno: bavim se tamo nekim malim slabostima, svojim mislima i riječima, propustima i djelima koji nisu nešto posebno veliki. I gotovo uvijek se vrtim oko istih stvari. I uvijek kažem da neću griješiti, ali opet iznova moram na ispovijed. Jer sam sagriješio. Vjerojatno ja to neću nikad pobijediti i prestati, i zato nema smisla sva ova muka oko ispovijedi – mislio sam. Kad se nakupe neki veći i teži grijesi, onda ću poći na ispovijed! Moj ispovjednik mi je rekao: „Sinko, ima smisla. Samo ti dođi na ispovijed, iako ti to izgleda smiješno i besmisleno, i iako ti to nije ugodno.“ Nakon određenog vremena savjetovao mi je i češću ispovijed. Mislio sam: „Oče, sad ste stvarno pretjerali!“

Dani i mjeseci su prolazili. Ja sam se ustrajno ispovijedao, onim ritmom kako sam osjećao da trebam. Prošle su skoro dvije godine. Živio sam u samostanu na Širokom Brijegu i bio vjeroučitelj. Vratio sam se iz škole. Bio sam umoran. Uzeo sam krunicu u ruke i pošao šetati šumom na Bakamuši. Bio je lijepi zimski dan. I tako šetajući, odjednom sam se našao u hladovini. A bila je zima i lišća nije bilo na granama. Čudno! Zaustavio sam se i pogledao. Vidio sam kako je jedan veliki hrast sav obrastao bršljanom. Nikad u životu nisam vidio tako snažan bršljan! Bio je tako debel, da njegov glavni ogranak nisam mogao obuhvatiti svojom rukom. Uz to, jedna trećina bršljana bila je urasla u stablo hrasta. Zbog svega toga, hrast je bio gotovo suh. Jer je bršljan iscrpljivao svu njegovu životnost!

To je bio trenutak prosvjetljenja! Sjetio sam se da sam, dok sam bio mali, svakog proljeća s didom išao u naše trešnje. Kasnije sam to i sam radio. Mali bršljan, koji bi izrastao iz tla i počeo se penjati uz trešnju, trebalo je sastrugati, odvojiti od stabla trešnje. I svake godine se taj posao ponavljao. Nekada i češće. Uvijek isti bršljan na istom stablu. I uvijek isto činjenje. Ali i uvijek dobre i ukusne trešnje! Sada sam shvatio: da nije bilo toga ponavljajućeg posla s malim bršljanom, dogodilo bi se ovo što sam sada gledao – trešnja bi se sasušila, jer bi se bršljan po njoj razgranao. Taj mali bršljan, podlo bi i polako rastao i ušao bi sa svojim malim korijenjem u deblo trešnje i posve bi ju iscrpio. I na njoj ne bi bilo ploda. Aleluja! Pa to je moja ispovijed! Ima smisla uvijek iznova ispovijedati male grijehe. Ne dati im da se ukorijene u mom životu. Iako je nekad naporno, ipak ima smisla!

U narednom tjednu s učenicima sam obradio temu ispovijedi. Budući je škola blizu Bakamuše, s ravnateljem sam dogovorio da ću nastavu imati „na terenu“. Kad smo došli ispod tog tužnog i jadnog hrasta, učenicima sam govorio što je grijeh i što je ispovijed. Činilo mi se da su učenici razumjeli. Ali, što je puno važnije, razumio sam ja!

---

Gospodine Isusa, hvala ti za dar sakramenta ispovijedi! Uz euharistiju, to je stup moga života. Tu Tebe susrećem, tu me Ti primaš i preobražavaš. Tu me oslobađaš! I ispovijed i euharistija su trenucima u kojima Ti, moj Bog, i ja činimo nešto lijepo i dobro za mene. Uz moju pomoć Ti me spasavaš, čistiš. Pomažeš mi da sačuvam svoje srce slobodnim. Hvala ti! Velika je Tvoja ljubav!

 

Kolumnist: 

novosti iz Crkve

Svećeničko ređenje u Mostaru
Objavljeno 20.6.2017.
Proslava sv. Ante u Bugojnu
Objavljeno 13.6.2017.

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...