program uživo
19:00 Sv. Misa- izravni prijenos iz crkve sv. Jakova
20:00 Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu

Zavist – već stoljećima kočničar do naše sreće

U svom Šematizmu iz 1873. godine fra Petar Bakula opisuje i ljude koje tu žive, pa opisuje njihovu, narav i sposobnost, pobožnost, fiziološko stanje, građanska zvanja…

''Hercegovci su razdražljivi, ali ne nose dugo srdžbu u duši niti snuju potajnu osvetu. Lako se i za sitnicu raspale srdžbom, ali se lako i povrate. Nisu proždrljivi, vole popiti. Nadareni su oštroumljem, veseli, neobično vole pjesme i priče'', piše fra Petar u svom Šematizmu opisujući narav i sposobnost tadašnjih stanovnika Hercegovine, a ovo poglavlje potom završava riječima da ''ne nedostaje zavisti''.

Neki su se, čitajući nedavno izdani prijevod Šematizma, iznenadili i začudili kako ni tada ''nije nedostajalo zavisti''. Nikoga, čini se, ne iznenađuje kako ni danas u društvu ne nedostaje zavisti.

Mnogo je primjera našeg ponašanja pod motom samo nek' susjedu crkne krava. Možda nas to i koči u našem uspjehu, ostvarenju naših ciljeva… Siguran sam, već vam se po glavi motaju takvi primjeri, a i lakše ih je pronaći nego pozitivne. Posljednjih dana, ali i mjeseci svakodnevno svi svjedočimo jednom primjeru gdje nema zavisti. Stoga se i došlo do velikog uspjeha. Riječ je o tenisu. I o susjedima. Uskoro će opet početi rasprave jesu li Marin Čilić i Ivan Dodig hrvatski ili hercegovački tenisači. I jedno su, i drugo, ali su prije svega svoji i svojih obitelji.

Upravo nam oni najzornije pokazuju kako u uspjehu i sreći nedostaje zavisti. U suprotnom, nema ni uspjeha, ni sreće. Već sljedeći tjedan od njih možemo očekivati dobre rezultate na završnom Mastersu, a potom i u finalu Davis cupa protiv Argentine.

Zašto su tako uspješni? Jer je Marin popravio servis? Pa, i drugi imaju dobar servis? Možda zato jer je Marin popravio igru na mreži? Pa, i drugi izlaze na mrežu! Onda zato jer Marin ima dobar bekend? Kao da ga drugi nemaju!? Sigurno je zbog Ivanove snage i izdržljivosti? Hm, i drugi trče na terenu!

Dok Marin igra, Ivan strepi uz teren. Tako je svaki put kada se igra Davis cup. Tako je svaki put kad su ne istom turniru. Tako će biti na Mastersu sljedeći tjedan, tako će biti i na finalu Davis cupa. Bodri ga, navija, daje mu podršku. Kada su u paru Ivan savjetuje, njega se pita. Iako je Marin bolji tenisač za to ipak sluša svog starijeg susjeda i kuma. Vjeruje mu! Zato će i osvojiti Davis cup!

Vjerujmo jedni drugima i neka u našem radu nedostaje zavisti. Jednostavno je! Ili možda nije? Uživajte u tome što radite, radite puno, isključite zavist, veselite se uspjesima drugih i, zajamčeno je, bit ćete među deset najboljih na svijetu u tome što radite! Imate ova dva primjera koji to i dokazuju.

Kolumnist: 
Zavist – već stoljećima kočničar do naše sreće

novosti iz Crkve

Svećeničko ređenje u Mostaru
Objavljeno 20.6.2017.
Proslava sv. Ante u Bugojnu
Objavljeno 13.6.2017.

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...