program uživo
19:00 Sv. Misa- izravni prijenos iz crkve sv. Jakova
20:00 Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu

Kad šutnja postane zlato, onda je trač zakon

Šutnja je zlato, tako su nas učili, onda su nas učili da nije, nego da treba sve reći i tu dolazimo do problema. Tko treba reći? Na kome je ta obaveza i odgovornost? Na  novinarima, svećenicima, političarima i drugim javnim osobama ili na svima nama. Pojavom društvenih mreža svi smo postali javne osobe. Rijetki su oni čijih (mudrih) misli i fotografija tamo nema, a to za sobom povlači i nekakvu odgovornost, prema objavljenom.

Slučaj dječaka Mile Solde u Širokom Brijegu najbolje to dokazuje. Tko je odgovoran za šutnju? Svi prozivaju sve, ali nitko ne progovara. Prozivaju se njegovi kolege iz razreda, novinari, svećenici, političari, policajci... Jer, eto, sve se zna ali nitko nema hrabrosti to javno reći. Međutim, još nitko ništa nije javno rekao. Čak ni na lažnim profilima na društvenim mrežama, ali ih se i dalje proziva. Ne branim institucije. I ovdje ću ponoviti onu floskulu (ima nova lijepa hrvatska riječ – ispraznica) kako institucije trebaju raditi svoj posao. Ali trebaju i građani. Trebamo svi.

Održan je i prosvjedni skup na kojemu također ništa nije rečeno, osim što se pokušalo ušićariti nešto političkih poena, ali ništa to nije pomoglo nesretnom Mili Soldi. Ništa to nije pomoglo ni sljedećem koji će nešto slično doživjeti. Ništa to neće pomoći niti novinarima, ni sucima, ni policajcima, ni tužiteljima... kojima će se i dalje prijetiti.

Šutnja je zlato, kažu mnogi, ali šutnje nikad nema. Kada nastupi ''šutnja'' počinje trač. E, tu smo najjači. Trač je zakon. Vrijeđati, omalovažavati, rugati se... Bez ikakve odgovornosti za izrečeno. I ne samo u ovom najnovijem širokobriješkom slučaju o kojemu su novinari govorili i pisali. Svećenici, također. Policajci? Tko može tvrditi da ne rade!? I dalje svi sve znaju, ali neka... Netko će drugi reći, napraviti, pokrenuti...

Sve redom optužit ćemo kako su korumpirani. U svojoj knjizi Korupcija – Zlo našega vremena, papa Franjo objašnjava da se korupcija ne tiče samo onih na utjecajnim položajima, onih što imaju moć i vlast, nego je po njegovom mišljenju korupcija puno šire zlo te da taj opasni virus može zahvatiti svakoga. Riječ je prije svega o mentalitetu kojemu bivamo podložni, a koji se na koncu može poistovjetiti s moralnom pokvarenošću koje nismo ni svjesni.

''Grijeh se oprašta, a korupcija se ne može oprostiti. Ona, prije svega, treba biti izliječena'', kazao je papa Franjo u spomenutoj knjizi, a na nama je da počnemo s terapijom, kako bi se virus ove bolesti prestao širiti.

Kolumnist: 

novosti iz Crkve

Svećeničko ređenje u Mostaru
Objavljeno 20.6.2017.
Proslava sv. Ante u Bugojnu
Objavljeno 13.6.2017.

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...