program uživo
22:30 Molitva povečerja
22:55 U Očevoj ruci

Punina čovještva je u zajedništvu

U danima smo neposredne pripreme za Božić, rođendan Emanuela – Boga s nama. Boga koji je mogao u svojoj božankoj svemoći izabrati bilo koji put da pomogne ljudskome rodu. On, naprotiv, bira onaj najneočekivaniji, bira postati jedan od nas kako mu ne bismo mogli prigovoriti nemogućnost razumijevanja naše ljudske stvarnosti. Odlučuje roditi se i odrasti u obitelji te se prepušta osjetiti ljepotu i odgovornost zajedništva. Djeca smo vremena koje plješće samostalnosti i samodostatnosti, nastojeći prekriti ili čak ismijati potrebu za drugim, predstavljajući je znakom slabosti. Svevišnji upravo izabire osjetiti nedostatnost svoga »ja« i potražiti drugoga s kojim će stupiti u odnos, gradeći zajedništvo. Malo Dijete iz betlehemske štalice želi nas naučiti kako nije dobro da čovjek bude sam (usp, Post 2,18) te obnoviti u nama iskonsku potrebu za drugim. Rađajući se u obitelji, blagoslivlje svaku obitelj koja nastaje iz zajedništva osoba muškarca i žene. Ovo nas vraća na prva poglavlja knjige Postanka i ponovno nam doziva u pamet Božji naum dok je stvarao čovjeka.

            Razmatrajući o usamljenosti koju prvi čovjek osjeća, dolazimo do zaključka da mu je frustracija, uzrokovana vlastitom nedostatnosti i potrebom za drugom, bila potrebna kako bi shvatio da mu je punina u zajedništvu. Čovjek ne može živjeti bez odnosa i Bog želi razbiti tu samoću i dati mu pomoć kao što je on (usp. Post 2,20). Pojam »pomoć« (heb. ҆ēzer) ne znači »pralja ili kuharica« nego izražava nešto nužno kako bi se prevladala samoća. U Starome Zavjetu ovaj se termin pojavljuje devetnaest puta, od kojih se njih petnaest odnosi na Boga kad je zazivan kao štit i obrana slaboga i nezaštićenoga pred prijetnjom neprijatelja. Znači da taj termin ne znači podcjenjivanje žene. Žena, muškarcu u svemu jednaka, u svemu bliska, dana mu je od Boga kao pomoć predstavljajući tako samoga Boga koji nam dolazi u pomoć. Pomoć koja je čovjeku potrebna netko je tko ga može podsjetiti i pomoći mu ispuniti duboki smisao njegova života, a taj je smisao voljeti. Pojam »sličan« ne kazuje samo komplementarnost ili sličnost nego izražava drugost i prema tome uzajamnost. Bog stvara ženu nakon ostalih stvorenja kako bi muškarac mogao sam otkriti vrijednost žene. Knjiga Postanka 2,22 pripovijeda nam da je žena oblikovana od muškarčeva rebra, što u svakom istočnjačkom jeziku posjeduje značenje koje izražava dvojstvo i u isto vrijeme jednakost. Ovo ukazuje da oboje imaju istu narav, da su načinjeni od iste tvari.

            Do toga trenutka muškarac ostaje nepotpun, željan i pun nostalgije za drugom kojoj bi priopćio svoj identitet i uz koju bi se osjetio osobom. Temeljna potreba, koja daje značenje postojanju, zajedništvo je osoba gdje postoji »ja« koji može reći »ti«. Čovjek ima potrebu za jednim »ti« koji može biti zrcalni »ja« i koji mu otkriva vlastitu jedinstvenost. Ovo je moguće samo u zajedništvu s drugom osobom koja posjeduje jednako dostojanstvo. Tamo gdje »ja« i »ti« čine »mi« pretpostavljena je savršena recipročnost dviju osoba jednakoga dostojanstva, isključujući svaku prevlast.

            Ovo zajedništvo viđeno je kao cilj prema kojem valja krenuti svaki dan iznova, suprotstavljejući se vlastitoj samodostatnosti. Čovjek nije stvoren da bude sam (usp. Post 2,18) te je zajedništvo osoba, posebice danas u vremenu straha od prisnosti i od odnosa, najsavršeniji i jedini način kako bi doista pronašao i ostvario svoje poslanje. Ne bojmo se zajedništva, iako je nerijetko »čovjek čovjeku vuk«. Ne bojmo ga se jer nema drugoga načina da upoznamo koliko smo sposobni biti uistinu »ja« dok se ne susretnemo s jednim »ti«. Potreban nam je susret i s onim »Ti« koji je za nas Emanuel, Bog s nama, i pred kojim moje »ja« postaje voljeno »ti«.

 

Kolumnist: 

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...