program uživo
12:35 Nagradna petica
13:10 Obavijesti i najave

Svetac džentlmen - sv.Franjo Saleški

Svetac džentlmen - sv.Franjo Saleški

Svetac džentlmen - sv.Franjo Saleški

Crkva danas slavi 'sveca džentlmena', kako su nazvali svetoga Franju Saleškoga. To bi značilo da je gospodin, čovjek iz dobre obitelji i dobra vladanja. Franjo je to uistinu i bio. Rodio se 1567. godine u plemićkom dvorcu u Savoji. U Padovi je započeo studij prava, što je njegova oca osobito veselilo jer je u njemu vidio svoga nasljednika. Nakon nekog vremena mladi se Franjo odlučio za svećenički poziv i započeo studij filozofije i teologije. Uskoro je postao svećenik i biskup u Ženevi. U protestantskoj sredini susretao je ljude različitih staleža i na sve njih ostavljao dobar dojam. Cijenili su ga i poštivali zbog njegove razboritosti, učenosti i plemenita srca. Osnivao je bratovštine kršćanskoga nauka i svim svojim svećenicima prednjačio zauzetim pastoralnim radom. Izvrsno je surađivao s laicima, za njih se brinuo pišući mnogo i neumorno. Tako je upotrebljavao i letke i plakate, nije mu bio stran ni novinarski rad, objavljivao je različite brošure i knjige. 

Kao biskup osniva dvije Družbe i razvija veliku spisateljsku djelatnost. Umire u 55. godini 1622. godine.

Njegovo najpoznatije pisano djelo 'Filotea' namijenjena je onima koji žive u obiteljima, jurnjavama života i stoga smatraju da svetost nije za njih. Ovo veliko djelo doživjelo je više od tisuću izdanja, a već 1656. godine biva prevedeno na 17 jezika. Bio je naučitelj koji pobožnost unosi u svijet i svijet u nju. Proglašen je zaštitnikom katoličkih novinara i pisaca.

 

 

novosti iz Crkve

Danas je Papin dan
Objavljeno 13.3.2018.
Gospa od Brze Pomoći
Objavljeno 08.1.2018.

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...