program uživo
23:00 Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu
02:15 Glazba

Upoznajmo Marijine obroke: Novi program prehrane u školama ratom pogođenog Alepa

Upoznajmo Marijine obroke: Novi program prehrane u školama ratom pogođenog Alepa

Upoznajmo Marijine obroke: Novi program prehrane u školama ratom pogođenog Alepa

Nakon uspješno provedenog pilot programa za sirijske izbjeglice u Libanonu, naše djelovanje na Bliskom istoku nastavlja rasti.

 Zahvaljujući Vama, uspjeli smo proširiti naš program prehrane u školama na sirijski grad Alep, kako bismo pružili potrebnu pomoć patnjom pogođenoj djeci nakon godina okrutnog građanskog rata.

U suradnji s nizozemskom organizacijom Dorcas, Marijini obroci u ovom trenutku djeluju u šest škola na području grada. Svakoga dana gotovo 1500 djece prima siguran obrok na mjestu njihova obrazovanja.

U zemlji u kojoj 1,7 milijuna djece ne ide u školu i gdje 69% tamošnje populacije živi u okovima siromaštva, Marijini obroci djeluju kako bi privukli djecu koja su veliki dio svojeg djetinjstva bila izložena nezamislivoj traumi u učionice gdje mogu primiti hranjivi obrok i neophodno obrazovanje.

Osnivač i voditelj Marijinih obroka, Magnus MacFarlane-Barrow, izjavio je: „Nakon četverogodišnje bitke za Alep i desetke tisuća izgubljenih života, opsada je – barem za sada – prestala. Tamošnja djeca konačno imaju priliku obnoviti izgubljeno djetinjstvo.“

„Kroz Marijine obroke će se trenutne i hitne potrebe današnjice, ali i dugoročna nužnost obrazovanja njegovati i zbrinjavati svakim obrokom kojeg posluže lokalni volonteri.“

„Zahvaljujući stalnoj ljubavi i plemenitosti saveznika Marijinih obroka diljem svijeta, obećanje sigurnog obroka pružit će nadu i ohrabrenje lokalnim zajednicama u poduzimanju prvih koraka na dugom i nesigurnom putu prema oporavku.“

Širenje djelovanja u Siriju uslijedilo je nakon prošlogodišnjeg pokretanja pilot programa Marijinih obroka na Bliskom istoku. Kroz njega, a uz pomoć regionalnog partnera Dorcas, Marijini obroci započeli su rad u Libanonu, pružajući dnevni obrok djeci sirijskih izbjeglica i libanonskim učenicima u školi u blizini glavnog grada Beiruta.

Program u Libanonu, gdje libanonske i sirijske majke zajedno volontiraju, pomaže smanjiti tenzije između dviju zajednica u zemlji koja je domaćin za 1,5 mlilijuna Sirijaca, što čini najveću koncentraciju izbjeglica u odnosu na broj domaće populacije u cijelom svijetu.

Uspjeh pilot programa u Libanonu potaknuo je daljnje širenje Marijinih obroka i u toj zemlji kako bi se doprijelo do djece u smještajnom kapacitetu za izbjeglice Bourj el-Barajneh u južnom predgrađu Beiruta. Na taj način 1430 djece uživa plodove rada Marijinih obroka u Libanonu.

Pokraj dvije trećine djece sirijskih izbjeglica u Libanonu koja još uvijek ne idu u školu i 74 posto izbjegličkih obitelji diljem zemlje bez sigurnog obroka, Marijini obroci i Dorcas pružaju prijeko potrebnu pomoć osjetljivim i ranjivim osobama koje su bile prisiljene pobjeći iz sukobima razorene domovine.

Magnus dalje govori: „Nakon uskoro sedam godina sukoba u Siriji bilo bi lako predati se osjećaju beznađa i očaja. S takvom sumornom kušnjom suočili smo se prije skoro 25 godina kada je djelovanje naše organizacije počelo kao odgovor na strahote sukoba u Bosni.“

„No, baš kao što smo prije toliko godina djelovali ruku pod ruku sa svojim velikim prijateljima u Istočnoj Europi, sada sam nevjerojatno zahvalan na prilici što možemo djelovati sa sirijskom braćom i sestrama kako bismo preuzeli barem maleni dio težine njihova tereta. Hvala svim velikodušnim pomagačima Marijinih obroka diljem svijeta što su se odlučili na putovanje s nama – korak po korak, obrok po obrok, dijete po dijete.“

Proširenje našeg rada na Libiju i Siriju znači da sada djelujemo u 14 zemalja. Naši drugi programi, koji svakodnevno prehranjuju 1 187 104 osiromašene djece na mjestu njihova obrazovanja, djeluju u zemljama koje uključuju Malavi, Liberiju, Zambiju, Keniju, Haiti, Indiju i Južni Sudan.

Dovoljno je samo 120 kuna da bi se jedno dijete nahranilo cijelu školsku godinu. Donaciju možete uplatiti na račun Marijinih obroka otvoren u Zagrebačkoj banci HR7923600001102102666.
 Za više informacije posjetite našu web stranicu www.marysmeals.hr .

 

Novosti iz Međugorja

Prvi dani trijeznosti u Međugorju
Objavljeno 19.4.2018.
Dječji Uskrsfest
Objavljeno 18.4.2018.

novosti iz Crkve

Danas je Papin dan
Objavljeno 13.3.2018.
Gospa od Brze Pomoći
Objavljeno 08.1.2018.

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...