program uživo
03:15 Popsacro val
05:30 Krunica - Žalosna otajstva

Upoznajmo Marijine obroke: Novi program prehrane u školama ratom pogođenog Alepa

Upoznajmo Marijine obroke: Novi program prehrane u školama ratom pogođenog Alepa

Upoznajmo Marijine obroke: Novi program prehrane u školama ratom pogođenog Alepa

Nakon uspješno provedenog pilot programa za sirijske izbjeglice u Libanonu, naše djelovanje na Bliskom istoku nastavlja rasti.

 Zahvaljujući Vama, uspjeli smo proširiti naš program prehrane u školama na sirijski grad Alep, kako bismo pružili potrebnu pomoć patnjom pogođenoj djeci nakon godina okrutnog građanskog rata.

U suradnji s nizozemskom organizacijom Dorcas, Marijini obroci u ovom trenutku djeluju u šest škola na području grada. Svakoga dana gotovo 1500 djece prima siguran obrok na mjestu njihova obrazovanja.

U zemlji u kojoj 1,7 milijuna djece ne ide u školu i gdje 69% tamošnje populacije živi u okovima siromaštva, Marijini obroci djeluju kako bi privukli djecu koja su veliki dio svojeg djetinjstva bila izložena nezamislivoj traumi u učionice gdje mogu primiti hranjivi obrok i neophodno obrazovanje.

Osnivač i voditelj Marijinih obroka, Magnus MacFarlane-Barrow, izjavio je: „Nakon četverogodišnje bitke za Alep i desetke tisuća izgubljenih života, opsada je – barem za sada – prestala. Tamošnja djeca konačno imaju priliku obnoviti izgubljeno djetinjstvo.“

„Kroz Marijine obroke će se trenutne i hitne potrebe današnjice, ali i dugoročna nužnost obrazovanja njegovati i zbrinjavati svakim obrokom kojeg posluže lokalni volonteri.“

„Zahvaljujući stalnoj ljubavi i plemenitosti saveznika Marijinih obroka diljem svijeta, obećanje sigurnog obroka pružit će nadu i ohrabrenje lokalnim zajednicama u poduzimanju prvih koraka na dugom i nesigurnom putu prema oporavku.“

Širenje djelovanja u Siriju uslijedilo je nakon prošlogodišnjeg pokretanja pilot programa Marijinih obroka na Bliskom istoku. Kroz njega, a uz pomoć regionalnog partnera Dorcas, Marijini obroci započeli su rad u Libanonu, pružajući dnevni obrok djeci sirijskih izbjeglica i libanonskim učenicima u školi u blizini glavnog grada Beiruta.

Program u Libanonu, gdje libanonske i sirijske majke zajedno volontiraju, pomaže smanjiti tenzije između dviju zajednica u zemlji koja je domaćin za 1,5 mlilijuna Sirijaca, što čini najveću koncentraciju izbjeglica u odnosu na broj domaće populacije u cijelom svijetu.

Uspjeh pilot programa u Libanonu potaknuo je daljnje širenje Marijinih obroka i u toj zemlji kako bi se doprijelo do djece u smještajnom kapacitetu za izbjeglice Bourj el-Barajneh u južnom predgrađu Beiruta. Na taj način 1430 djece uživa plodove rada Marijinih obroka u Libanonu.

Pokraj dvije trećine djece sirijskih izbjeglica u Libanonu koja još uvijek ne idu u školu i 74 posto izbjegličkih obitelji diljem zemlje bez sigurnog obroka, Marijini obroci i Dorcas pružaju prijeko potrebnu pomoć osjetljivim i ranjivim osobama koje su bile prisiljene pobjeći iz sukobima razorene domovine.

Magnus dalje govori: „Nakon uskoro sedam godina sukoba u Siriji bilo bi lako predati se osjećaju beznađa i očaja. S takvom sumornom kušnjom suočili smo se prije skoro 25 godina kada je djelovanje naše organizacije počelo kao odgovor na strahote sukoba u Bosni.“

„No, baš kao što smo prije toliko godina djelovali ruku pod ruku sa svojim velikim prijateljima u Istočnoj Europi, sada sam nevjerojatno zahvalan na prilici što možemo djelovati sa sirijskom braćom i sestrama kako bismo preuzeli barem maleni dio težine njihova tereta. Hvala svim velikodušnim pomagačima Marijinih obroka diljem svijeta što su se odlučili na putovanje s nama – korak po korak, obrok po obrok, dijete po dijete.“

Proširenje našeg rada na Libiju i Siriju znači da sada djelujemo u 14 zemalja. Naši drugi programi, koji svakodnevno prehranjuju 1 187 104 osiromašene djece na mjestu njihova obrazovanja, djeluju u zemljama koje uključuju Malavi, Liberiju, Zambiju, Keniju, Haiti, Indiju i Južni Sudan.

Dovoljno je samo 120 kuna da bi se jedno dijete nahranilo cijelu školsku godinu. Donaciju možete uplatiti na račun Marijinih obroka otvoren u Zagrebačkoj banci HR7923600001102102666.
 Za više informacije posjetite našu web stranicu www.marysmeals.hr .

 

 

Novosti iz Međugorja

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...