program uživo
11:20 Međugorske minute
11:50 Duhovna pjesma dana

Zar je voljeti grijeh?

Riječi naslova riječi su pjesme Zorice Kondža, svima nama dobro poznate. I sigurna sam da bi svatko negativno odgovorio na ovo pitanje, i svima bi odgovor bio kristalno jasan. No, je li jasno pitanje? Što je to ljubav? I na koje se načine očituje, odjelotvoruje, ostvaruje? Možda nekome na iznenađenje, no tekst ovog priloga neće govoriti o vrstama ljubavi, nego o predbračnim spolnim odnosima. Da ili ne? Ako ne, zašto ne? Zar je voljeti grijeh?

Kao i do sada, osvrnimo se mi na ono što nam Riječ Božja kaže.

„Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo“ (Post 2,24).

Spolna dvojnost, odnosno duboka namjera i projekt Božji orjentiran prema zajedništvu, ima svoj najbolji izraz u potvrdi: „bit će jedno tijelo“ (Post 2,24). Spolna različitost, uvjet zajedništva u kojem je ukorijenjena privlačnost koju određene osobe među sobom pokazuju, u funkciji je formiranja „jednoga tijela“. Seksualni susret spaja dvoje supružnika u jedinstvo tijela koje od dvoje čini jedno živo biće. U ovome dubokom jedinstvu očituje se posljednji smisao tijela i seksualnosti. Recipročno darivanje osoba svrha je originalnog stvaralačkog nacrta.

         Zašto je upotrijebljen izraz „supružnika“? Već je bilo riječi o tome kako naša spolnost nije samo tijelo, nisu samo genitalije, nego ono što mi jesmo, kao žena ili muškarac. Stoga u spolnim odnosima nije riječ samo o predanju tijela, nego o predanju osoba jedne drugoj. Logičan je zaključak da izvan braka nema potpunoga predanja. Možemo govoriti da je riječ o ljubavi i ako se dvoje voli, zašto bi se uskratili jedno drugome? No, gdje su druge dimenzije? Ljubav nije osjećaj, nego odluka i odgovornost. Ako nakon spolnoga čina, svatko ide svojoj kući, u strahu da se ne sazna, da ih nitko nije vidio, da su bili dovoljno pažljivi i da neće doći do trudnoće, gdje je ljepota sjedinjenja? Završava se na sjedinjenju tijela, a njih dvoje ostaju opet sami, svatko sa svojim strahom, s nelagodom, s krivnjom i s grižnjom savjesti, jer su dali i uzeli nešto što im u potpunosti ne pripada. Spolnost je predanje sebe drugoj osobi, ali ako je to predanje samo na jednoj razini, onda je laž. „Predajem ti se, ali ne baš sasvim, ne dam ti sve, ostavljam malkice po strani.“ Ako nedostaje emotivno i duhovno predanje, spolni čin sveden je na instinktivni, životinjski.

         Da ne bismo ostali samo na biblijskom tumačenju, što bi nam netko za koga Biblija nije objavljena riječ Božja, uzeo kao nevjerodostojno, pozabavimo se i znanstvenim istraživanjima, objektivnim i vjerski indiferentnim. Za vrijeme spolnoga čina u mozgu se luči hormon oksitocin koji se luči i prilikom dojenja. To je „hormon bliskosti“ i djeluje tako što stvara bliskost među osobama. On je savršen Božji izum, jer stvara posebnu povezanost između majke i djeteta, u braku povezuje supružnike i zamračuje im pogled za druge s kojima se susreću. No, što se događa u predbračnim odnosima? Naravno da se hormon i tada luči jer naša hipofiza ne razaznaje jesmo li vezani bračnim vezom ili ne. Naravno da se stvara bliskost, osjećaju je i mladići i djevojke, iako na drugačiji način. Kada zavlada bliskost, razum više nema nadzor, a to nikako nije dobro. Pri odabiru životnoga partnera veoma je bitan. Ne radi se u ljubavi samo o srcu. Razum postavlja pitanja: Kakva je to osoba? Kakav će partner biti? Zaslužuje li moje povjerenje? Ima li spolnu samokontrolu? Kakva će to biti majka/otac mojoj djeci? Srce ne postavlja često ova pitanja, no ona moraju biti postavljena, jer je ostatak života u pitanju. Možda ih ne postavlja jer se boji odgovora. Možda dotična osoba nije „iz snova“, no u nama je snažno uvjerenje da će je naša ljubav učiniti drugačijom, da će je „prekrojiti“.

         Kada dvoje postane jedno tijelo izvan braka, mnogo je teže prekinuti vezu jer se stvori ovisnost o osobi, jer ne znamo kako dalje bez nje, jer se bojimo što će drugi reći. Veza se ne razvija dalje, ostaje na tjelesnosti, i ako iskoči kakav drugi problem, rješava se spolnim činom, umjesto da se razgovara i nađe rješenje ili ne nađe, pa svatko krene svojim putem. Spolni nas čin izvan braka koji daje sigurnost, stavlja na tanak led nesigurnosti i straha. Ako je spavao/la sa mnom, tko mi garantira da neće s drugom/im? Stupnjem u predbračne spolne odnose, ostaje se samo na tjelesnoj razini, veza ne napreduje, osobe se ne upoznaju temeljito i ne mogu znati jesu li doista jedna za drugu. A ako i spoznaju da nisu, boje se prekinuti. Jedan od pokazatelja spolne aktivnost para jest kada djevojka koja je inače sigurna u sebe, postane nesigurna, a mladić koji je inače razuman postaje ljubomoran i posesivan. Ni sami ne razumiju vlastito ponašanje. Zašto? Zato što su se potpuno predali, ali ne nalaze se u vezi u kojoj njihov dar može biti zaštićen. Postaju osjetljivi i razdražjlivi i to nameće vezi dodatni pritisak. Mnogi vezu žele poboljšati spolnim činom, ili njime zaliječiti svađe i neslaganja, no spolnost je stvorena da zapečati ono „zauvijek“ koje osobe izriču u braku: zauvijek zajedno, bez obzira što se dogodilo. Tada strah nestaje, strah da mu nisi dovoljno lijepa, dobra, poželjna, da joj nisi zgodan, strah da će zatrudnjeti....Sigurnost da si njegova i da si mu prekrasna takva kakva jesi, bez straha da će te nakon spolnoga čina zamjeniti nekom atraktivnijom, moguća je samo u braku. Govorimo, naravno, o iskrenom i predanom odnosu dvoje supružnika, svjesni činjenice da mnogi brakovi nisu odraz onog prvotnog obećanja ljubavi i vjernosti jedno drugome.

Kad je riječ o predbračnim spolnim odnosima, sasvim je jasno da povlače sa sobom mnoge druge postupke koji još jače svjedoče kako se ne može govoriti o „potpunom predanju“. Spomenimo samo uporabu kontraceptivnih i abortivnih sredstava, pobačaj, ..... gomila se grijeh na grijeh.

         Psiholozi su kod žena pronašli fenomen „urezivanja“. Radi se, naime, o slici partnera pri prvom spolnom odnosu koja se urezuje u njezino sjećanje na snažan i trajan način. To potvrđuje i činjenica da mnoge žene, sretno udane, ne mogu zaboraviti mladića s kojim su imale prvo seksualno iskustvo ili „polude“ kad čuju da se on ženi. Bog je savršeno stvorio naše tijelo i spolnost za brak. Ako se čuvate za brak, onda će se slika vašega muža urezati u vaše misli. Žene koje su imale predbračne odnose i iskustvo „urezivanja“, nakon prekida imaju probleme jer osjećaju opsjednutost tom osobom koja definitivno nije bila za njih. Zašto dopustiti da vam se u sjećanje i srce urezuje netko za koga niste sigurni da će zauvijek tamo i ostati?

         Sv. Pavao kada govori o ljubavi muževa prema ženama, uspoređuje ju s ljubavi Kristovoj prema Crkvi za koju je dao život (usp. Ef 5,25). Ako se pitamo „zar je voljeti grijeh“, možemo li tada govoriti o ovoj ljubavi koja je spremna dati život za drugoga? Jeste li spremni podložiti se jedno drugome, jeste li spremni dati život za nekoga kao što je Krist dao za nas? Ili to ipak nedostaje u predbračnom spolnom izražavanju ljubavi?

         Prije nego sebe daruješ nekome, razmisli kako želiš da tvoj dar bude prihvaćen. Razmisli kome se to daruješ i zavrjeđuje li te ta osoba. Prije nego primiš nekoga tko ti se želi darovati, razmisli kakav ti dar nudi, je li iskren i potpun ili ti daje ostatke, djeliće. Razmisli dobro, jer ti ipak zavrjeđuješ cjelovit dar, ništa manje od cijeloga bića. Razmisli i odluči ispravno, jer u suprotnom postoji mogućnost da završi kao i pjesma: „Tužne se rađaju misli, niz lice klizi mi bol, od mora ljubavi ostala je samo sol“.

 

Izdvojeno iz programa

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...