program uživo
02:15 Glazba
03:15 Glazba

Mučenik ispovjedne tajne - sv.Ivan Nepomuk

Mučenik ispovjedne tajne - sv.Ivan Nepomuk

Mučenik ispovjedne tajne - sv.Ivan Nepomuk

Svetac koji upozorava na dužnost čuvanja ispovjedne tajne.

 

 

Prolazeći starim mostovima, nije rijetkost zapaziti kip koji prikazuje sveca, svećenika u reverendi, s biretom na glavi i prstom na usnama. Kao da prolaznike želi upozoriti na šutnju, na njezinu vrijednost i ljepotu, kao i na dužnost čuvanja povjerene tajne.

Taj je svetac upravo mučenik ispovjedne tajne. Riječ je o svetom Ivanu Nepomuku.

Rođen je oko 1350. u negdašnjem Pomuku, danas Nepomuku u zapadnoj Češkoj.

 

Oko 1380. zaređen je za svećenika, a imenovanjem iz Rima iste je godine postavljen za upravitelja župe sv. Gala u Pragu. Istodobno je obavljao i službu tajnika i bilježnika nadbiskupa Ivana Jenštejna. Sve to govori da je bio izvanredna osoba i da su mu važne službe povjeravane, unatoč njegovoj mladosti. U Padovi je izučavao pravo iz čega je stekao doktorat. Vratio se u Prag gdje su ga imenovali kanonikom crkve Sv. Petra i Pavla u Višegradu.

 

Najvažnija njegova služba započela je kad je postao generalni vikar pobožnog, ali energičnog nadbiskupa Jenštejna. Nadbiskup je, naime, ušao u spor sa svojeglavim kraljem Vjenceslavom Četvrtim koji je htio postati apsolutni gospodar Crkve u Češkoj.

Nakon smrti opata Raceka želio je u samostan postaviti svoga povjerenika i tamo osnovati novu biskupiju. Bilo je to nevjerojatno uplitanje u crkvene poslove. Monasi su izabrali novog opata kojega je kao generalni vikar potvrdio Ivan Nepomuk.

Time je navukao kraljev bijes. S drugim svećenicima je zatvoren i mučen. Ostali zatočenici pušteni su uz prisegu da će šutjeti o svojim mukama, a Nepomuk je noću bačen u rijeku Vltavu. Tijelo mu je pronađeno i najprije pokopano u crkvi Svetoga Križa, a potom preneseno u katedralu sv. Vida u Pragu.

Papa Benedikt XIII. proglasio ga je svetim 1729. u Lateranskoj bazilici i to kao mučenika ispovjedne tajne.

 

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...