program uživo
05:30 Krunica- Slavna otajstva
07:10 Duhovni poticaj - Živo vrelo

Sveti Celestin V. - upoznajmo ovog neobičnog sveca dana

Sveti Celestin V. - upoznajmo ovog neobičnog sveca dana

Sveti Celestin V. - upoznajmo ovog neobičnog sveca dana

Danas se susrećemo s neobičnim svecem – papom Celestinom V. koji je, doduše, više bio svetac po svom pustinjačkom životu negoli po papinstvu. Naime, Petar da Morrone, kako se Celestin zvao prije papinstva, rođen je oko 1215. godine u južnoj Italiji kao jedno od dvanaestero djece skromnih seljaka.

Pobožna majka otvorila mu je put u Božju blizinu, pa se mladić nakon navršene 20. godine života odlučio za redovništvo. Ušao je u samostan Santa Maria di Faifoli, ali nakon nekoliko godina takvoga života odlučio se za pustinjacki život, koji u to vrijeme nije bio rijetkost u obližnjim molisanskim brdima. U Rimu je 1238. godine zaređen za svećenika, a papa Inocent IV. dopustio mu je da i dalje živi kao pustinjak.

Na povratku iz Rima nastanio se na brdu Morrone, gdje je počeo živjeti sa svoja dva učenika. Nakon pet godina preselio se na brdo Maiela i tamo utemeljio pustinjačko naselje, redovničku zajednicu koja je uklopljena u benediktinski red. Po njemu su nazvani celestinci, premda je puni naziv bio Braća Duha Svetoga. Petar da Morrone 1286. godine sazvao je generalni kapitul svoga reda i odrekao se službe priora da bi se mogao posvetiti samoći i kontemplaciji. Na brdu Morroneu podigao je svoju posljednju pustinjačku naseobinu i tu ga je zatekla vijest da je izabran za papu.

Naime, papa Nikola IV. umro je u Rimu 4. travnja 1292. godine, a 12 kardinala potom je papu biralo punih 27 mjeseci. Tada je zbog svoje svetosti i mudrosti izabran Petar. Njegovih 80 godina i neupućenost u političke i druge spletke dovele su do toga da je nakon pet mjeseci odstupio, odrekavši se papinstva.

Na današnji dan 1296. godine smrt ga je oslobodila svih patnji. Nezadovoljan načinom kako se postupalo s papom Celestinom, papa Klement V. proglasio ga je svetim 5. svibnja 1313. godine.

 

 

Novosti iz Međugorja

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...