program uživo
')">
')">
11:50 Duhovna pjesma dana
12:00 Zvona, Anđeo Gospodnji i Gospina poruka

Sv.Ante - svetac cijelog svijeta

Sv.Ante - svetac cijelog svijeta

Danas je sv. Ante Padovanski.

Svetac cijelog svijeta, tako zovu sv. Antu njegovi štovatelji diljem svijeta, kako kršćani i vjernici tako nekršćani i nevjernici. Veliki svetac, sin bogatog plemića, rodio se 1195. u portugalskom gradu Lisabonu. Na krštenju njegovi roditelji dali su mu ime Ferdinando koje je ostavio nakon ulaska u samostan. Ante je napustio rano roditeljski dom te se uputio u benediktinski samostan gdje je završio filozofske i teološke znanosti te se dao rediti za svećenika. Nakon ređenja nastavio je s proučavanjem sv. Pisma te crkvenih otaca. Nedugo nakon njegova ređenja u Portugal stižu prvi fratri, sljedbenici sv. Franje Asiškog, koji propovijedaju pozivajući na obraćenje i promjenu života. Ante ih je s oduševljenjem slušao te o njihovim riječima razmišljao duboko u noć. Potaknut propovijedanjem siromašnih, ali Bogu duboko odanih fratara, Ante se odlučuje napustiti benediktinski samostan, te se pridružiti bosonogim, siromašnim i priprostim fratrima koji su propovijedali i pjevali o siromašnom Isusu koji je napustio slavu Oca nebeskog da bi se u punini vremena utjelovio te postao jednak onima najsiromašnijim i najzapuštenijim na zemlji. Dakle, u 25 godini života pridružuje se fratrima da bi započeo život u siromaštvu.

Ante se pridružio braći koja su pošla u Afriku da bi tamo propovijedala i obraćala pogane na pravu vjeru. Antina želja bijaše prenijeti Isusovu poruku što dalje u svijet pa ako treba za Isusa i umrijeti šireći njegovu poruku spasenja. To bijaše njegova želja i namjera no Svemogući tvorac neba i zemlje imao je druge planove s njim. Poradi bolesti i groznice koja ga je tresla on se morao vratiti u Italiju te ostati s braćom u samostanu ne ostvarivši svoje želje da bude mučenik. Nakon oporavka Anti su bili dodijeljeni svakovrsni poslovi u samostanu od ribanja podova preko pranja rublja do rada u kuhinji u kojoj je provodio i po više sati na dan perući suđe te pospremajući druge stvari.

Sve te poslove obavljao je s velikom strpljivošću i poniznošću ne protiveći se odluci poglavara da radi one poslove koje su obično obavljala braća koja nisu bili svećenici te koja nisu imali škole. A kako znamo Ante ne samo da je bio svećenik on je bio jedan od najučenijih ljudi u to vrijeme u cijelome franjevačkom redu. Svoju učenost i svoje znanje Ante je čuvao u poniznosti za sebe jer je znao da sv. Franjo želi poniznu i samozatajnu braću. Takav način Antina samozatajnog života nastavio se sve dok jedne nedjelje prilikom proslave mlade mise nitko od «učene braće» nije htio propovijedati pa je gvardijan rekao Anti da on to učini misleći kako ako se on i osramoti to neće nikomu puno smetati jer za njega i onako nitko nije čuo. Ante je i opet u poniznosti prihvatio gvardijanovu odluku te se nakon što je pročitano Evanđelje popeo na propovjedaonicu. Okupljeni puk te druga braća fratri pitali su se što će im reći taj nepoznati fratar koga još nitko od njih nije čuo propovijedati. Ante je počeo svoju propovijed te zadivio sve one koji su ga slušali. Nakon te propovjedi glas o Anti pronio se skoro cijelom Europom koju je on nakon tog dana počeo obilaziti propovijedajući te prenoseći Isusovu Radosnu vijest svemu stvorenju. Kroz 11 godina Ante je svjedočio ljubav u Isusa cijelim svojim životom, a napose poniznošću i samozatajnošću. Ne doživivši starosti umro je u 36 godini života 1231. Ni godinu dana nakon smrti proglašen je svecem te uzdignut na čast oltara.

 

Brojne župe u BiH posvećene su ovom svecu i u njima je danas svečano. Navedimo neke od njih: Boće, Bugojno, Bukovica, Busovača, Dobretići, Drijenča, Gračac, Lukavac, Petričevac Rastičevo, Sivša, Sočanica, Močila, Vukanovići, Žepče, Podhum - Žitače, Bihać, Čuklić, Prnjavor, Stratinska, Grabovica, Raskrižje, Sutina, Šuica i naravno Humac kod Ljubuškog. Na Humac su se i jučer i danas slijevali hodočasnici iz svih krajeva Hercegovine, ali i šire. A danas je u svečevu svetištu najsvečanije. Još od ranih jutarnjih sati slave se svete mise, a svećenici  ispovijedaju brojni puk koji je došao tražiti zagovor sv. Ante i zahvaliti na primljenim milostima. Svečana sveta misa je u 11h.

Sveti Ante, moli za nas!