program uživo
06:30 Pozdrav iz studija
07:20 Vjera, znanje i spoznaja

70. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića

70. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića

70. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića

U povodu obilježavanja 70. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića, porečko-pulski biskup Dražen Kutleša uputio je poziv svećenicima, redovnicima i redovnicama, vjeroučiteljima, članovima crkvenih udruga i pokreta, te svim vjernicima na komemorativni skup. „Ove godine, na sedamdesetu obljetnicu, želimo svečano taj povijesni datum u našoj mjesnoj Crkvi obilježiti u Lanišću 23. kolovoza i u Svetvinčentu 24. kolovoza gdje će se središnja proslava održati u 18 sati na trgu ispred župne crkve. Svečano euharistijsko slavlje predvodit će vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić“, ističe se u pozivu biskupa Kutleše.

Kakav je program obilježavanja u Lanišću i Svetvinčentu doznala je kolegica Milka Roziću razgovoru s vlč. Darkom Zgrablićem. Poslušajte audiozapis.

Prisjetimo se kako je 24. kolovoza 1947. god. skupina komunista, zadojena svojom ateističkom ideologijom i borbom protiv Crkve, upala je u župni stan u istarskom Lanišću i ondje nožem na smrt izbola Miroslava Bulešića, 27godišnjeg katoličkog svećenika, odvažnog svjedoka vjere. Miroslav Bulešić bio je vjeran nauku Crkve i svakome je, tko god je to od njega tražio, podijelio sakramente, bio on Hrvat, Talijan ili Nijemac.

Komunističke vlasti nisu dopustile da se pokopa u rodnoj župi, nego je pokopan u Lanišću. Njegovi su zemni ostaci tek 1958. god. preneseni u grobljeu njegovoj rodnoj župi Svetvinčenat, a 2003. god. i u samu crkvu.

28. rujna 2013. god. taj je svjedok vjere, uz nazočnost velikog broja vjernika, proglašen blaženim. Ove se godine obilježava 70. obljetnica njegove mučeničke smrti. 

novosti iz Crkve

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...