program uživo
17:30 Duhovni poticaj - Živo vrelo
17:45 Vjera,znanje,spoznaja - fra Mario Knezović

Međugorski župnik na misi u Dubrovniku: „Budite strogi prema sebi, a velikodušni prema drugima"

Međugorski župnik na misi u Dubrovniku: „Budite strogi prema sebi, a velikodušni prema drugima"

Misno slavlje u 9 sati u nedjelju, 17. rujna u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku gdje vjernici iz cijelog Dubrovnika, biskupije, doline Neretve te iz Hercegovine dolaze iskazati štovanje moćima tijela drugog hrvatskog sveca sv. Leopolda Bogdana Mandića, predvodio je fra Marinko Šakota, župnik župe sv. Jakova iz Međugorja. Na misi je pjevao zbor mladih pod vodstvom Željane Lučić.

U propovijedi je međugorski župnik izdvojio nekoliko izjava sv. Leopolda te na temelju njih potaknuo okupljene da se u njima dogodi stvarna preobrazba i da jače žive svoj kršćanski život. Jedna od tih rečenica je „Budi strog prema sebi, a širok prema drugima". Propovjednik je primijetio kako se često događa obrnuto odnosno da smo milosrdni prema sebi i sebe opravdavamo u svim situacijama, a za druge nikad ne nalazimo opravdanja. „Sv. Leopold nas poziva raditi na svom srcu, upoznati sebe", kazao je. Preporučio je vjernicima da izaberu put odricanja, posta i zahvalnosti, pa će onda vidjeti kako im puno toga što imaju zapravo ne treba, da puno mogu darivati drugima, a kroz takav način života mogu otkrivati dublje i bolje svoju obitelj, druge ljude, svijet.

Vjernici i dalje u velikom broju pristižu u Gospino polje privučeni događajem dolaska relikvija sv. Leopolda u Dubrovnik, što je povijesni događaj, ali i noseći s povjerenjem njemu svoje muke i probleme, svoje zahvale.

Prema neslužbenim procjenama na dočeku i tijekom noći do relikvije neraspadnutog tijela sv. Leopolda u Dubrovniku okupilo se oko 9 tisuća ljudi. Svi hodočasnici za uspomenu na ovaj događaj dobivaju sličicu, a mogu uzeti i svijeću sa slikom sv. Leopolda. Svećenici stalno ispovijedaju, a volonteri i Crveni križ pomažu organizatorima i hodočasnicima.

 

www.dubrovacka-biskupija.hr

novosti iz Crkve

Izdvojeno iz programa

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...