program uživo
23:00 Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu
02:15 Glazba

Sveti Franjo – čovjek, danas toliko potrebnog, dijaloga

Fra Josip Vlašić svoju prošlotjednu kolumnu posvetio je Mariji, Isusovoj majci, naglašavajući kako je mjesec listopad posvećen upravo njoj. Na neki način mjesec listopad posvećen je i sv. Franji Asiškom, čiji blagdan smo proslavili početkom mjeseca.

Sveti Franjo bio je čovjek dijaloga. Dijaloga koji nam je danas itekako potreban u svim društvenim sferama. Dijaloga na koji smo pomalo i zaboravili. Siguran sam da se svi nađemo u društvu u kojem nema dijaloga. 'Razgovara se', ali svatko vodi svoj monolog. Monolozi se vode u društvu, na kavama, na poslu... pa sve do velikih i značajnih međudržavnih pregovora. Ti pregovori često i nisu pregovori, jer nema dijaloga, nego ucjene monologom.

-Sve se može iskomunicirati, učio je nas, tada brucoše na studiju novinarstva, današnji rektor Sveučilišta u Mostara prof. dr. Zoran Tomić. Tada možda i nismo shvaćali, ali s odmakom vremena i iskustvom jasno nam je da je itekako bio u pravu. Samo ne komuniciramo dovoljno. Nije rijetka slika vidjeti nekoliko osoba u društvu, a svatko je sa svojim mobitelom. Da, i to je neka vrsta komunikacije, ali ne ona prioritetna koja nam danas treba.

-Jednostavnom riječju ali velikodušnim srcem, pobuđujući i izgrađujući svoje slušatelje, kazao je sv. Franjo u svojoj prvoj propovijedi. I jednostavnim riječima osvajao je sve oko sebe. Njegova komunikacija do tada nezamisliva, sve je očaravala. Komunicirao je s Bogom, sa svim živim stvorovima, s Papom, s biskupima, sa subraćom, sa sljedbenicima, s vjernicima... osebujna je bila njegova komunikacija, a posebno se ističe posjet sultanu u vremenu križarskih ratova. Sultana se Franjo toliko dojmio da ga je nakon susreta otpravio, ne ubivši ga, što je za tadašnje prilike bilo gotovo nevjerojatno.

Sukob prijatelja, muža i žene, radnika i poslodavca... pa sve do zaraćenih država uvijek završi dijalogom. Može se ratovati godinama, prijetiti, ubijati... Na kraju se opet mora sjesti i razgovarati. To je jasno i svi to znaju, ali opet se vode ratovi i monolozi, koji će prije ili kasnije, morati završiti dijalogom.

Društvene mreže, radio, televizija, novine, portali, razne aplikacije... Sve to su komunikacijski kanali. Danas ih je više nego ikad, a komunikacije je, čini se, manje nego ikad. I danas jače nego ikad odzvanjuju rečenice iz Malog princa kada on konstatira kako je je u pustinji pusto jer nema ljudi, a zmija mu kaže kako je ''pusto i među ljudima''.

Ta pustoš među ljudima veliki je problem današnjeg vremena. Bilo je i težih vremena, ali pusto među ljudima nije bilo. I Papa je uzeo ime sv. Franje, a uz to neprestano poziva na dijalog. Ne osuđuje, nego ljubavlju poziva na obraćenje.

-Prijeko je potreban strpljivi dijalog, kazao je papa Franjo i kada je bio u Sarajevu poručivši kako se Bosna i Hercegovina dalje može graditi i učvršćivati mir u njoj samo temeljem dijaloga, izgradnje povjerenja i uvažavanjem drugog i drugačijeg. Rekao je to nakon sastanka s vodećim političarima u državi. Čini se da ga nisu čuli.

I fra Didakovo spašavanje gladne djece iz Hercegovine o kojemu smo puno slušali zadnjih tjedana ima puno elemenata kada se objašnjava zašto je uspjelo, ali prvi je – dijalog. Dijalog s vlastima, dijalog s udomiteljima, dijalog s roditeljima, dijalog s djecom, dijalog s fratrima, dijalog sa... Sa svima! Poput sv. Franje.

Sve dobro počinje i završava dijalogom.

-Govor je izvor svih nesporazuma, napisat će u svom Malom princu Antoine de Saint-Exupéry. Da, ali samo loš govor, ili nekoliko monologa su izvor nesporazuma, dok će narodna poslovica reći kako je šutnja zlato. Međutim, ako malo bolje razmislimo, nije šutnja zlato nego razgovor.

 

 

Kolumnist: 
Sveti Franjo – čovjek, danas toliko potrebnog, dijaloga

Novosti iz Međugorja

Prvi dani trijeznosti u Međugorju
Objavljeno 19.4.2018.
Dječji Uskrsfest
Objavljeno 18.4.2018.

novosti iz Crkve

Danas je Papin dan
Objavljeno 13.3.2018.
Gospa od Brze Pomoći
Objavljeno 08.1.2018.

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...