program uživo
23:00 Priča koja ima dušu
03:15 Kulturni mozaik

Sveti Franjo – čovjek, danas toliko potrebnog, dijaloga

Fra Josip Vlašić svoju prošlotjednu kolumnu posvetio je Mariji, Isusovoj majci, naglašavajući kako je mjesec listopad posvećen upravo njoj. Na neki način mjesec listopad posvećen je i sv. Franji Asiškom, čiji blagdan smo proslavili početkom mjeseca.

Sveti Franjo bio je čovjek dijaloga. Dijaloga koji nam je danas itekako potreban u svim društvenim sferama. Dijaloga na koji smo pomalo i zaboravili. Siguran sam da se svi nađemo u društvu u kojem nema dijaloga. 'Razgovara se', ali svatko vodi svoj monolog. Monolozi se vode u društvu, na kavama, na poslu... pa sve do velikih i značajnih međudržavnih pregovora. Ti pregovori često i nisu pregovori, jer nema dijaloga, nego ucjene monologom.

-Sve se može iskomunicirati, učio je nas, tada brucoše na studiju novinarstva, današnji rektor Sveučilišta u Mostara prof. dr. Zoran Tomić. Tada možda i nismo shvaćali, ali s odmakom vremena i iskustvom jasno nam je da je itekako bio u pravu. Samo ne komuniciramo dovoljno. Nije rijetka slika vidjeti nekoliko osoba u društvu, a svatko je sa svojim mobitelom. Da, i to je neka vrsta komunikacije, ali ne ona prioritetna koja nam danas treba.

-Jednostavnom riječju ali velikodušnim srcem, pobuđujući i izgrađujući svoje slušatelje, kazao je sv. Franjo u svojoj prvoj propovijedi. I jednostavnim riječima osvajao je sve oko sebe. Njegova komunikacija do tada nezamisliva, sve je očaravala. Komunicirao je s Bogom, sa svim živim stvorovima, s Papom, s biskupima, sa subraćom, sa sljedbenicima, s vjernicima... osebujna je bila njegova komunikacija, a posebno se ističe posjet sultanu u vremenu križarskih ratova. Sultana se Franjo toliko dojmio da ga je nakon susreta otpravio, ne ubivši ga, što je za tadašnje prilike bilo gotovo nevjerojatno.

Sukob prijatelja, muža i žene, radnika i poslodavca... pa sve do zaraćenih država uvijek završi dijalogom. Može se ratovati godinama, prijetiti, ubijati... Na kraju se opet mora sjesti i razgovarati. To je jasno i svi to znaju, ali opet se vode ratovi i monolozi, koji će prije ili kasnije, morati završiti dijalogom.

Društvene mreže, radio, televizija, novine, portali, razne aplikacije... Sve to su komunikacijski kanali. Danas ih je više nego ikad, a komunikacije je, čini se, manje nego ikad. I danas jače nego ikad odzvanjuju rečenice iz Malog princa kada on konstatira kako je je u pustinji pusto jer nema ljudi, a zmija mu kaže kako je ''pusto i među ljudima''.

Ta pustoš među ljudima veliki je problem današnjeg vremena. Bilo je i težih vremena, ali pusto među ljudima nije bilo. I Papa je uzeo ime sv. Franje, a uz to neprestano poziva na dijalog. Ne osuđuje, nego ljubavlju poziva na obraćenje.

-Prijeko je potreban strpljivi dijalog, kazao je papa Franjo i kada je bio u Sarajevu poručivši kako se Bosna i Hercegovina dalje može graditi i učvršćivati mir u njoj samo temeljem dijaloga, izgradnje povjerenja i uvažavanjem drugog i drugačijeg. Rekao je to nakon sastanka s vodećim političarima u državi. Čini se da ga nisu čuli.

I fra Didakovo spašavanje gladne djece iz Hercegovine o kojemu smo puno slušali zadnjih tjedana ima puno elemenata kada se objašnjava zašto je uspjelo, ali prvi je – dijalog. Dijalog s vlastima, dijalog s udomiteljima, dijalog s roditeljima, dijalog s djecom, dijalog s fratrima, dijalog sa... Sa svima! Poput sv. Franje.

Sve dobro počinje i završava dijalogom.

-Govor je izvor svih nesporazuma, napisat će u svom Malom princu Antoine de Saint-Exupéry. Da, ali samo loš govor, ili nekoliko monologa su izvor nesporazuma, dok će narodna poslovica reći kako je šutnja zlato. Međutim, ako malo bolje razmislimo, nije šutnja zlato nego razgovor.

 

 

Kolumnist: 
Sveti Franjo – čovjek, danas toliko potrebnog, dijaloga

novosti iz Crkve

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...