program uživo
03:15 Popsacro val
05:30 Krunica - Žalosna otajstva

„Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“

Riječi su ovo velikoga Gandhija, čovjeka koji se gotovo cijeli svoj život borio za ljudska prava, za one najniže, iskorištavane, ponižavane, najslabije, no ne oružjem i vojskom nego mirnim otporom i pozivanjem na dobro i na ljubav. Rekao bi čovjek da su to misli nekoga od svetaca Katoličke Crkve, pa bismo se možda i začudili čuvši da Gandhi uopće nije ni bio kršćanin nego hindus. No, bez obzira kojoj religiji pripada, onaj koji širi ljubav i čini koliko je moguće da ovaj svijet bude bolje mjesto za život, Kristov je sljedbenik.

            Čovjek želi da mu bude bolje, da živi u miru, u radosti i blagostanju, sretan. To je duboko ukorijenjena potreba našega bića s kojom se svatko rađa i umire. I vjerujem da cijeli svoj život utrošimo kako bismo zadovoljili tu potrebu, što nam pokatkad pođe za rukom, a pokatkad baš i ne. Kad se dogodi neuspjeh, nezadovoljstvo nas nuka da drugoga optužimo za nj, tražimo žrtveno janje čija će krv ugušiti osjećaj promašaja i vlastite krivice. Uvijek je lakše optužiti druge. To se događa na osobnoj, ali i na višim razinama, posebice u politici i gospodarstvu kada za postojeće stanje tražimo krivce u političarima i vođama stranaka, u premijerima i predsjednicima. Kao da smo mi sami nesposobni maloumnici koji sjede skrštenih ruku i blijedo gledajući čekaju što će nam vođe sljedeće servirati. Nitko ne osporava da je mali, obični čovjek doista nemoćan u situacijama kada odlučuju velikani ovoga svijeta. Ne osporava se ni činjenica da su im ciljevi i motivacija nerijetko interesom začinjeni, te da je upitan i mutan i sam način kako su došli na mjesto odakle se šepire i dižu glavu. No, ne smije se nipošto zapostaviti ni činjenica da smo mi oni koji bismo trebali demokratski i slobodno izići na izbore i u slobodi svoje savjesti, ispravno formirane, nadam se, zaokružiti ime čovjeka koji zastupa dobru stvar i stoji iza svojih riječi. Ovo nam priliku, a ujedno i dužnost, nitko ne može oteti. No, pitanje je koliko naši ciljevi i motivacije nisu interesom obojani i imamo li i sami oraha u džepu, damo li se kupiti za šaku dukata i tako lako i mučki ugušiti onaj glasić što doziva, svoju savjest.

            Odoh u politiku, a nisam kanila. No, ne važi ovo samo za politiku, nego za svaku zajednicu kojoj čovjek pripada, od obiteljske, školske, radne, redovničke,…Očekujemo promjene, želimo promjene na bolje, a sami ni da bi prstom makli. Treba se malo uznojiti za promjenu, nije to tek tako jednostavno! Koliko se samo ona jadna gusjenica muči u tijesnoj čahurici da bi iz nje izišla kao prekrasan leptir! Promjena traži odbacivanje staroga kako bi se zaogrnulo nečim novim, a nijedno odbacivanje nije bezbolno.

Počeli smo s Gandhijevom misli: „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“. Ne čekaj da to učini netko tamo, politički i vjerski poglavari, ravnatelji, šefovi, predstojnice, provincijalke, susjede i ujne! Budi TI promjena koju toliko želiš i očekuješ u svijetu, za kojom čezneš i nadaš joj se! Ovo sada dobiva potpuno drugačiju notu: promjena je moguća ukoliko JA hoću. Ona počinje od jedne osobe koja se zove…..znaš li kako? Zove se JA! Ne mislimo sada na planetarne promjene, pomicanje državnih granica niti pisanje nove Deklaracije o pravima čovjeka. Možda, odnosno vjerojatno nikada neću pokrenuti jednu takvu lavinu, no nitko mi ne brani da počnem od onih nekoliko kvadratnih kilometara moga životnog prostora. Tu ja odlučujem koji će zakon vladati: zakon jačega ili zakon ljubavi.

            Danas je Misijska nedjelja kada se na poseban način sjećamo našim misionara i onih kojima su poslani, molimo za njih te i materijalno pomognemo, koliko tko može. Zadivljuje koliko je naš narod ipak osjetljiv za potrebe siromašnih. Možda smo ponekada jedni prema drugima grubi i neotesani, no kada je riječ o kakvoj akciji za pomoć najpotrebnijima, tu svatko pokaže koliko je još ljudskosti i srca u njemu. Bogu hvala! Danas su vjerujem, u mnogim župama provedene akcije prikupljanja pomoći za misije, te su na taj način ujedinile ljude u dobroj nakani. Proširio se krug ljubavi, kao kad se na mirnom jezercu šire krugovi nakon bacanja tek neznatno malenog kamenčića. Dogodila se promjena u svijetu! Svijet je danas postao mnogo ljepši, zaogrnut plaštem ljubavi mnogih koji su dopustili da ih srce vodi. Učinili smo danas mnogo, jer smo učinili ono što je u našoj moći. Bogu hvala! Svijet je od danas mnogo ljepše mjesto za život! Ne zaboravimo riječi Majke Terezije da „nismo svi stvoreni da činimo velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavlju.“ 

 

Novosti iz Međugorja

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...