program uživo
23:00 Molitva za obraćenje i mir
02:15 Glazba

„Biti svet i ostati 'normalan'?“

Čula sam ovih dana ponovno ovu rečenicu, par puta je ponovila u sebi i izgovorila naglas.

„Je li moguće biti svet i ostati 'normalan'?“ Izgovoreno naglas, ovo 'svet' i 'normalan' zvuče kao totalne krajnosti. Možda zato što nam je 'sveto' ostalo tako daleko i strano, asocira nas na maksimalnu bezgrešnost, na nešto nedokučivo i nama neostvarivo. A 'normalno' nešto potpuno suprotno, u taj pojam zbijemo sve svjetovno, sve moderno i sve što je „in“.

Postoji li uopće ispravna navigacija i glas koji upućuje kuda ići i kamo skrenuti na putu svetosti, u 21. stoljeću, točno ovoga dana, u mjesecu studenome 2017.godine?

Puno moliti? Točan odgovor ali... Ovo pitanje ima ponuđeno više ispravnih odgovora. Jer...

Mogu držati škare u ruci i sebi ošišati šiške ali to me ne čini frizerkom koja u svoje ruke umije uzeti tuđu kosu. Mogu i prokuhati vodu i skuhati ručak ali to me ne čini kuharicom koja mnoštvo može nahraniti najukusnijim jelima. Mogu promijeniti puknutu gumu ali to me ne čini vrsnim automehaničarom koji drugima može popraviti auto i tako spasiti dan. Mogu držati krunicu u ruci i naglas izgovarati Zdravomarije jednu za drugom ali to me ne čini sveticom koja druge može oduševljavati Kristom. U svemu tome mi fali ono nešto. Onaj detalj koji sve mijenja...

Nemoj me krivo shvatiti, ali sve ovo možemo postati samo onda kada srce počne živjeti ono što mozak zapovijeda. Kada ono zagrijano krene proučavati, među prstima tkati i iznova stvarati i jednom pokrenuto ne prestane kucati.  Kucati za Krista.

Nije li čudno kako sve ono što znamo za sebe nema ni usporedivu vrijednost kao onda kada to možemo (želimo i volimo) dijeliti s drugima?

Svoje talente - Njegove darove, i molitve, i utjehu, i snagu, i polet, i franjevačku radost i oduševljenje, i mir u srcu. Dati drugima a pritom ne osiromašiti sebe.

Raditi ono svakodnevno, malo i jednostavno, moliti se, bez povoda se radovati, opraštati, suosjećati. Biti svet uključuje djelovanje s drugim ljudima, a biti s ljudima je nešto najnormalnije od početka svijeta.

Kako onda biti svet?

Ujutro se ustati i prihvatiti Božju ljubav. Samo to. Ona će nas voditi dalje, i više i koracima bolje. Ustati se i ondje gdje jesam, riječima i primjerom donijeti Krista.

Ostati 'normalan' a biti svet. 

Kolumnist: 

Novosti iz Međugorja

Prvi dani trijeznosti u Međugorju
Objavljeno 19.4.2018.
Dječji Uskrsfest
Objavljeno 18.4.2018.

novosti iz Crkve

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...