program uživo
05:30 Krunica- Slavna otajstva
07:10 Duhovni poticaj - Živo vrelo

Radio Mir – dvadeset godina informiranja, obrazovanja, molitve, zabave...

Radio Mir – dvadeset godina informiranja, obrazovanja, molitve, zabave...

Radio Mir – dvadeset godina informiranja, obrazovanja, molitve, zabave...

Čest je nesrazmjer između nekog medija i njegovih čitatelja, gledatelja ili slušatelja, pa čak i između medija, odnosno uredništva, i njihovih novinara. Skandalozne, crnokronikaške, lažne… vijesti obilježavaju današnje medije. Sve svjetovne novine koje su nam dostupne na ovim prostorima prema nekoj definiciji su zapravo tabloidi, iako mnogi to ne žele priznati. U toj tabloidnosti, skandaloznosti i crnoj kronici počela se natjecati i televizija. Čak i javne televizije! O portalima, barem o većini, da i ne govorim.

Vlasnici i urednici novina, portala i televizija kažu kako samo svojoj publici serviraju ono što ona želi čitati i gledati, a upravo ta publika prečesto kaže da to čita i gleda samo zato jer im to mediji serviraju. Potrebno je za to dublje i pomnije istraživanje, ali iz kratkog pregleda medija i razgovora s njihovom publikom, nesklad je očit. Svakodnevno imam priliku razgovarati i s brojnim novinarima, a oni su, izgleda to na prvi pogled malo čudno, češće na strani publike, ali ''moramo negdje raditi'', objašnjavaju oni.

Informirati, obrazovati i zabaviti, temelj je na kojem bi mediji trebali počivati ali ti temelji pomalo su već zaboravljeni. Odatle i nezadovoljstvo medijima, kritiziranje medija, nesrazmjer u mišljenju publike i medija, a to prati i zadnjih godina sve češće postavljeno pitanje: Mogu li mediji opstati? Jasan je i odgovor: Mogu i hoće ako su na zdravim temeljima. Ako pak nisu, temelje još uvijek mogu popraviti i nastaviti graditi ili ponovno graditi odnos sa svojom publikom.

Današnji temelji većine medija, da se poslužim biblijskom parabolom, izgrađeni su na pijesku. (Usp. Lk 6,47-49). Mediji temeljeni na skandaloznosti, crnoj kronici, golim ženama, lažnim vijestima, govoru mržnje i sličnim 'vrijednostima' brzo su izgrađeni, dobro su čitani, puno zarađuju… Barem je tako bilo u početku, ali su ''kiše, vjetrovi i poplave'' počeli u značajnoj mjeri odnositi te medije. Gradnja kuće na čvrstim temeljima je puno teža. Treba kopati duboko, tući kamen i na njemu graditi temelje. Informirati, obrazovati i zabaviti teško je i dug je to put, ali i isplativ. Upravo to bio je put naše Radiopostaje Mir Međugorje, koja je krenula s jednim malim odašiljačem dometa 800 metara i pet sati programa, da bi do danas na stabilnim i čvrstim temeljima informiranja, obrazovanja i zabavljanja svoje publike samo dvadeset godina kasnije svojim brojnim odašiljačima, satelitom, internetom, ovom web stranicom… obgrlila cijelu kuglu zemaljsku.

Upravo je Radiopostaja Mir Međugorje svojim programskim sadržajima publici ponudila ono što želi čuti. Mise, Radosnu vijest, Gospine poruke, dobre vijesti bez skandala, lijepe priče, priče o dobrim ljudima i njihovim dobrim djelima… Publika je u cijelom svijetu prihvatila to s oduševljenjem. Milijunsko je gledateljstvo za vrijeme Mladifesta na streamu kojega realizira Radiopostaja Mir Međugorje, dok se većina drugih medija pravi kao da se u kolovoza ništa ne događa dok deseci tisuća mladih iz cijelog svijeta u Međugorju, svjedoče, slušaju svjedočanstva, mole i pjevaju tjedan dana. Slušanost svjedoče i brojni slušatelji koji se proteklih godina svakodnevno javljaju u naš program.

Često puta, mi voditelji, kažemo u eter ''653…'' i već nas prekida zvonjava, prije i nego s ''581'' dovršimo broj našega telefona i pozovemo vas dragi slušatelji da se javite u naš program.

Dok mnogi mediji muku muče s financiranjem i utječu se kojekakvim organizacijama, mi opet imamo svoju publiku, svoje slušatelje. Naše podupiratelje iz cijelog svijeta, brojnih nacionalnosti kojima nije teško izdvojiti dobrovoljni novčani prilog da bi nas čuli u svojim domovima, automobilima, radnim mjestima…

I radio koji ima dušu tako već dvadeset godina pjesmama, molitvama, vijestima, duhovnim poticajima… informira, obrazuje, moli, motivira… 25. studenog ćemo malo više zabavljati. Stoga budite uz nas i na naš tek dvadeseti rođendan.

 

Novosti iz Međugorja

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...