program uživo
19:45 Uvijek nedjeljom
23:00 Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu

Hvala ti, ženo!

 

Ne znam postoji li u našem jeziku ijedna dovoljno dobra riječ kojom se može opisati žena. Njena veličina i snaga. 

Ona žena koju je Bog poslao da drži sva 4 kuta kuće, i krov. I sve što samo žena i njena snaga mogu održati. 

Ne znam kojim riječima opisati žene-majke, koje sam sasvim slučajno upoznala i koje svaku noć sjede pored svoje djece dijabetičara i mjere im šećer. One žene majke koje se boje zaspati, jer njihov san može biti poguban za njihovu djecu. Te iste žene ujutro su našminkane, nasmiješene i na svom radnom mjestu. Jer su snažne. Jer sve podnose za zdravlje svog djeteta. To su žene radnice koje svaki dan idu na posao, rade i muške i ženske poslove, ne žale se jer niti znaju, niti žele. I kad završi njihovo radno vrijeme na poslu, nastavlja se u kući. Al' to je onaj posao koji nitko ne računa. Jer, ako si kućanica, ti zapravo ne radiš. Jer odjeća sama uđe u perilicu, sama se objesi na sušenje, sama se i pokupi, ispegla i složi. I ručak se sam skuha. Kućanice ništa ne rade. One su samo kući. U zakonu treba promijeniti termin kućanice. Za one koji ne shvaćaju. 

Ne znam ni kako opisati ženu-sestru. Onu koju možeš nazvati u svako doba i zatražiti što ti srce poželi. Jer to je sestra koja će se na glavu posaditi, ali će ti ispuniti želju. Neće te iznevjeriti jer sestre ne ostavljaju na cjedilu. Sestre guraju kad te tvoja snaga izda. 

Kojim riječima opisati ženu-prijateljicu? Kojoj možeš satima pisati poruke i koja će na njih odgovarati i neće ti reći da nema vremena za tebe. Onoj prijateljici koja će doći kad joj kažeš da ti treba kava, koja će dati savjet i kad ga ne želiš čuti.

Možda će netko reći da je to svakodnevica i da ženama ne treba zahvaljivati zato što su žene. Ja mislim da treba. Treba zahvaliti mojoj prijateljici koja je majka troje djece, koja radi na dva posla, njena djeca imaju po jednu ili dvije aktivnosti, a ona nikad ne kaže da je umorna. I prijateljica koja je umalo preminula na prvom porodu i opet se odlučila na svijet donijeti još jedan život. 

I onoj koja radi muški posao ženskom snagom i ljepotom. Stiže na stotinu strana i svaku odradi samo onako kako žena može i zna. Da nitko za njom ne treba popravljati.

Snažna žena ne odustaje od izazova, ona ne dozvoljava osjećajima sumnje da je pokolebaju. 

Snažna žena uzme križ na svoja leđa koji joj Bog stavi. Ne pita zašto ja, nego ga strpljivo i ponizno nosi. Možda hoda s maramom na glavi, ali s osmijehom na licu. Njene strahove ne možete znati, jer ne dopušta da se vide. 

Biblija kaže: " Mila je žena radost mužu svom. A milina je nad milinom žena stidljiva i sveta. Kao što sunce blista nad planinama Gospodnjim, tako i ljepota vrsne žene u urednosti kuće njene." 

Usporedbu žene sa suncem iznio je i papa Pio XII. : " Žena je sunce obitelji, neusiljenom svojom iskrenošću, ozbiljnom jednostavnošću, kršćanskim i čestitim dostojanstvom, svojom mirnoćom i čestitosti duha, kao i svojim skladnim ponašanjem i odijevanjem, te svojom suzdržljivošću u  ponašanju, vedro lice, šutljivost i osmijeh. Njezini dobrohotni pokreti glave daju joj milinu izabranoga i jednostavnoga cvijeta koji otvara svoju čašku da prima i odražava boje sunca.“ 

Vraćam se na to da ženama treba zahvaljivati. Na trudu, radu, požrtvovnosti. Treba je podržati jer nije uvijek lako s dvije ruke raditi 4 posla. Treba zahvaliti ženi-radnici, ženi-sestri, ženi-prijateljici i ženi-majci. Ovoj posljednjoj je najljepše zahvalio sveti Ivan Pavao. Neka njegova zahvala bude i moja.  

" Hvala tebi ženo-majko, koja si krilo ljudskoga bića, u radosti i muci tvoga jedinstvenog iskustva, po kojem si Božji osmijeh djetetu koje dolazi na svijet, vodilja njegovih prvih koraka, podrška njegovu rastu, uporišna točka na životnom putu." 

Hvala ti, ženo! 

Kolumnist: 
Hvala ti, ženo!

Novosti iz Međugorja

Prvi dani trijeznosti u Međugorju
Objavljeno 19.4.2018.
Dječji Uskrsfest
Objavljeno 18.4.2018.

novosti iz Crkve

Danas je Papin dan
Objavljeno 13.3.2018.
Gospa od Brze Pomoći
Objavljeno 08.1.2018.

Izdvojeno iz programa

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...

Želite li dan započeti uz poticajne duhovne misli koje u programu za vas priređuju svećenici i časne sestre?

Duhovni poticaj- živo vrelo, slušajte od ponedjeljka do subote u 3:00h, te u 7:10h.

Pitajte svećenika

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...