program uživo
18:00 Krunica - izravni prijenos iz crkve sv.Jakova
19:00 Sv.misa - izravni prijenos iz crkve sv.Jakova

Od maslinove grančice do drveta križa

Bože,

zadnjih dana mi se nekako čini da previše grabim od svih, od Tebe, od obitelji, od ljudi koje volim... Uzimam a ne znam vratiti, koristim a ne da mi se zahvaliti, čvrsto držim a dovoljno ne cijenim.

A od prvog koraka od ovih korizmenih četrdeset, od onog jutra Pepelnice kad mi je po glavi prosuto: „Obrati se!“, željela sam koračati hrabro i krupno.

Putem biti radosnija i zahvalnija.

Samo to, radosnija i zahvalnija.

A onda kad sam zastala na ovim koracima koji su sve bliži, bliži i teži, u ogledalu srca vidjela sam sve ono isto kao prije, već po nebrojeni put neostvarenu želju, svoj zadani cilj i čežnju.

Molim Te, pred ove zadnje korake koji me vode Tebi,

Tebi izranjenom i za tri dana proslavljenom, nauči me živjeti.

Živjeti tako da u svakom trenutku, svakoj osobi, svakoj gesti i molitvi Tvoga puta s križem na ramenu shvatim bit, smisao i ostvarenje života. Da osjetim dah i osjećaje na koži svakog od tih likova priče Otkupljenja. Od maslinove grančice pa do drveta križa.

Da u te iste grančice s početka priče koje se dižu visoko u zrak i ljuljaju uz „Hosana!“ jednako utkam plitka ljudska nadanja, sebična očekivanja i zadrtost koja će Te kasnije izdati i osuditi.

Da zaspem u Getsemaniju, perem ruke od životnih odluka i pravde, da čekam treći pijetlov pjev, da ti pletem krunu od trnja.

Ali daj da osjetim i žar da Ti dotrčim i obrišem krvavo lice bijelim rupcem, da Ti, pa makar i usput prisiljena pomognem nositi križ, da koračam usporedno i (o)stanem na Golgoti.

Daj da me križ ljubavi koji je svom svojom težinom zabijen u zemlju ponad Jeruzalema između križeva oholosti i kajanja, izazove da pogledam u Onoga gore kojemu se on visinom uzdiže.

Daj da osjetim sve, svaki uzdah, bol, suzu, molitvu, pa da kroz njih spoznam svoje svakodnevno koračanje, sitno i jednostavno, svoje želje i odluke, ponekad nepromišljene.

Nisam te iz šale ljubio!“

Daj da shvatim ove riječi koje si šapnuo svetoj Anđeli iz Foligna, jer ih svojim Velikim Petkom govoriš i meni.

Molim Te.

 

 

Kolumnist: 

novosti iz Crkve

Izdvojeno iz programa

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...