program uživo
')">
')">

Fra Ivica Vrbić iz Bolivije

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).

Dok još snažno u nama odzvanja uskrsna radost, okruženi svetkovinama Uskrsnuća Gospodinova i Duhova, uvijek iznova osluškujemo poruku Uskrsloga Gospodina zapisanu u Markovom evanđelju: «Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju». To Poslanje ne započinje s kraja zemlje, nego od srca koje je poput jedanaestorice učenika spoznalo svoju slabost, ali i veličinu Božjega milosrđa i ljubavi. Srce Poslanja je Isusovo uskrsnuće u kojem se zrcali pobjeda života nad smrću, dobra nad zlom, radosti nad tugom, darivanja nad sebičnošću, praštanja nad mržnjom. Neki će od nas to Poslanje «po svem svijetu» ostvariti u krugu svoje obitelji, neki u vlastitoj župi, neki među vlastitim narodom, neki na drugom kraju svijeta, a ja ga pokušavam već treću godinu ostvariti u Boliviji.

Često kada prelazim prag samostana i krećem na neku od 25 filijala naše misije Minero imam osjećaj kao da se sad dogodio događaj Pedesetnice i da u sili i snazi Duha Svetoga idem navijestiti živoga Isusa onima koji su za njega čuli, ali Ga ne poznaju osobno i nemaju jasnu svijest o Njemu. Premda je kršćanstvo u dijelovima Bolivije prisutno više od 500 godina ovo je još uvijek misijska zemlja u pravom smislu riječi. Narod ovdje više časti umrloga Krista (zbog tradicionalnog kulta smrti), nego li živog uskrsloga Krista. Stoga naša evangelizacija kreće upravo od navještaja Uskrsloga Krista koji svakom srcu daje razlog nade.

Imam snažan osjećaj da je u ovom dijelu Bolivije više nego li ekonomska, prisutna velika moralna kriza koja koči i duhovni rast ovoga naroda. Više od dvije trećine parova živi u konkubinatu (nisu ni civilno ni crkveno vjenčani) što omogućuje partnerima slobodu u raskidanju prijašnje i lakši početak nove veze. Premda se neki od parova odlučuju za ženidbu, to sigurno neće učiniti u neparnoj godini, jer je prema sinkretističkom shvaćanju vjere takav brak u samom početku osuđen na propast. Oko 80 % djece odrasta u obiteljima bez prisustva bioloških očeva. Mnogi od njih su ostavljeni djedovima i bakama ili krsnim kumovima dok roditelji započinju novu vezu s novim partnerima. Na veliku žalost nerijetko je prisutno seksualno iskorištavanje djece i maloljetnika od samih članova obitelji. Toliko puta majke zatvaraju oči i usta nad zlostavljanjem djece od strane očuha zbog ekonomskih razloga, jer same ne bi mogle prehraniti svoju djecu. U samo jednoj općini naše župe u prošloj godini je zabilježeno više od 400 maloljetničkih trudnoća, većina njih ispod 16 godina. Bolivija je čini se jedina zemlja na svijetu u kojoj je zakonom dopušten rad maloljetnika iznad 14 godina, a u slučaju kada zarađuju za «vlastite potrebe» dopušten je i rad djece počev od desete godine života. Toliko izranjeno djetinjstvo, a i mladost, ne obećava blistavu budućnost ali nama misionarima predstavlja pravi izazov da Kristovim uskrsnućem ozdravimo njihova srca i damo im nadu u sretniju budućnost.

Djelujući više od dvije godine u misijama shvaćam da na poseban način ovdje živimo Poslanje apostola iz Matejeva Evanđelja: «Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!». Doživljavam da je Evangelizacija zapravo skup različitih djelovanja za dobro čovjeka, te da smo poslani manje propovijedati riječima koliko više djelima.

Znajući koliko je bitno odgajati djecu i mlade, organizirali smo Projekt pomoći u obrazovanju djece iz siromašnih ili razorenih obitelji. Bolivija ima besplatno obrazovanje za svu djecu, no to je obrazovanje toliko slabo da je moguće završiti školu, a da djeca ne nauče dobro čitati ni pisati. Stoga dajemo mogućnost najsiromašnijoj djeci, koja su bez odgovarajuće roditeljske skrbi da nakon škole dodatno rade s profesorima koje plaćamo, kako bi usvojili higijenske, moralne, radne i intelektualne navike koje će im osigurati vedriju budućnost. Djeci dajemo i jedan puni obrok koji inače ne bi primili u svojim kućama. Da sada je u Projekt bilo uključeno oko 150 djece, a potrebe su daleko veće.

Prije nekoliko dana upitao me jedan od dječaka koji pohađaju naš Program za pomoć u obrazovanju: ‘Jesi li ti Bog?’ Ostao sam pomalo zatečen takvim pitanjem i pomislio sam kako dijete možda nikad nije doživjelo nečiju besplatnu ljubav i pažnju, pa je pomiješao sliku nas sa slikom dobroga Boga. Odgovorio sam dječaku da nisam Bog, ali da jesam dijete Božje, kao i on, te kao i svi naši dobročinitelji čiju ljubav mi misionari prenosima njima!

Veliku pažnju posvećujemo najsiromašnijima i bolesnima. Većini ljudi zbog financijskih razloga zdravstvena skrb nije dostupna, te se nerijetko događa da mladi i odrasli umiru od za nas bezazlenih bolesti. Nastojimo biti otvorena srca prema svim ljudima u nevolji i pružiti im ono što nam Božja providnost daruje, bio to liječnik volonter ili lijekovi. Nije rijetkost da prilikom pohoda bolesnicima naiđemo na slučajeve u kojima iskreno u srcu zavapim Gospodinu da se što prije smiluje bijednome stvoru i da osobu koja pati pozove k sebi. U zadnjem pohodu bolesnika zajedno sa liječnicom volonterkom jednoga od tih patnika morali smo najprije očistiti od crva kako bi ga liječnica mogla pregledati i dati mu injekciju. Premda nam se sve naše humanitarno djelovanje može činiti kao kap u moru, utjehu nam daje činjenica da je iza svakog lica patnika skriven Krist, koji neće zatvoriti oči nad patnjom «tolikih Lazara» koji odlaze s ovoga svijeta priželjkujući mrvice s bogataševa stola.

Nemoguće je biti misionar u ovakvom okruženju bez snage vjere koja te nosi na tvom putu. Gospinom krunicom idem ususret skoro svakom pastoralnom izazovu, zazivajući Nju koja je Majka Crkve i naša Majka, da okupi svoju djecu kako bi mogli upoznati Njezinoga Sina, te još više uzljubiti Boga. Duha Svetoga zazivam da preobražava srca vjernika, a Isusa molim da kroz zatvorena vrata srca dolazi i do onih koji ga još nisu pravo upoznali. K Bogu Ocu svi idemo, pa zato zajedno u molitvi Očenaša, i s pentekostalcima i evangelistima koji se nađu na našim susretima, uvijek snažno zazivamo da što prije dođe Njegovo Kraljevstvo.

Vas, čitatelje ovih redaka, molim da nas svakodnevno pratite svojim molitvama. Vi ste zajedno s nama misionari nove nade! Ono što mi posijemo u srca ljudi, to vi zalijte svojom ljubavlju, žrtvama i molitvom. Na poseban način molite Kraljicu Mira da nas prati na putu našega obraćenja i novoga života u milosti Božjoj.

Od srca zahvaljujem svim našim dobročiniteljima. Božji blagoslov bio uvijek s vama! Pozdrav iz Bolivije!

Fra Ivica Vrbić, OFMCap

Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u BIH Kaptol 32, BiH - 71000 Sarajevo

tel./fax.: +38733667889

e-mail: missio.bih@bih.net.ba

Račun kod: UniCredit Bank d.d.

Br. računa: 3383202200897320

Fra Ivica Vrbić iz Bolivije