program uživo
22:00 Dnevnik radio Vatikana
22:30 Molitva povečerja

U Mirisu zavičaja o Vinku Paletinu

U Mirisu zavičaja o Vinku Paletinu

Proučavajući život španjolskoga dominikanca, filozofa, povjesničara i reformatora Bartoloméa de las Casasa (oko 1484 ‒ 1566) na američkome tlu, u Novoj Španjolskoj, Isacio Pérez Fernández došao je do novih spoznaja o autorstvu čuvene knjižice IzvješćNovoj Španjolskoj, kojoj se pet stoljeća nije znalo autora.

Istražujući doznaje da je to djelo,  koje među prvim europskim pisanim svjedočanstvima o Novome svijetu donosi detaljne opise novootkrivenih prostora, njihovih žitelja i običaja , napisao Vinko Paletin iz Korčule (1508 ‒ oko 1575), avanturist, osvajač na Yucatánu, dominikanski fratar u Meksiku, pisac, kartograf, prevoditelj i izumitelj.

Zahvaljujući otkriću Isacija Pereza, nastala je knjiga IME, ŽIVOT I AVANTURE "ANONIMNOG OSVAJAČA" VINKA PALETINA IZ KORČULE, koju je sa španjolskoga na hrvatski prevela i priredila prof. TUGA TARLE i o kojoj smo govorili u emisiji Miris zavičaja 13. svibnja 2018.

Emisiju poslušajte ovdje

 

Izdvojeno iz programa

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...