program uživo
')">
')">

s. Ruža Raič sa Salomonskih otoka

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).

DIJETE- DAR BOŽJI 

Razmišljajući o evanđelju za sutrašnji dan o Isusu kako ljubavlju svoga srca prima i blagoslivlja djecu jer njima pripada kraljevstvo Božje, prisjećam se prošle nedjelje i naše župske crkve prepune mladosti i djece. Crkva je posvećena Duhu Svetom i naša župna zajednica od nešto više od 7 tisuća vjernika je pod zaštitom Duha Svetoga. Gotovo dvije trećine vjernika su djeca uvIjek radosna i živahna, a opet na neki poseban način tiha i pobožna. Ponekad mi se čini kako im sv. Misa prođe u iščekivanju blagoslova. Bože, koje radosti kad nakon pričesti svećenik pozove djecu da stanu u red za blagoslov. Pred oči mi dolaze sva ona dječja lica prepuna radosti koja izvire iz čistog srca djetinjeg. Ovdje u našoj župi Buma na Solomonskim Otocima djeca se blagoslivljaju svake nedjelje nakon sv. Pričesti. Ponekad potraje i duže uz pjesme Duhu Svetome za obilje blagoslova i Njegovih darova. To je vrijeme kada nikom nije dosadno, svi prate pogledima djecu koja u dva reda  ili čak  pet kao u prošlu nedjelju dolaze pred oltar da prime blagoslov. Često se dogodi da se i odrasli priključe djeci, posebno oni koji žive u izvanbračnim zajednicama, te ne mogu primati sakramente pa se uz blagoslov osjećaju kao dio zajednice.

Djeca primaju blagoslov i djeca su prihvaćena kao blagoslov. Dijete je dar Božji i kao takvo ima mjesta u obitelji. Bilo da je prvo ili deseto, rođeno u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici uvijek je prihvaćeno. Ovdje nema domova za djecu, kao ni sirotišta. Ako se dogodi da djeca ostanu bez roditelja netko će ih od rodbine prihvatiti i odgojiti. Ovdje su obitelji brojne pa bi se teško našlo dijete koje ne bi imao tko prihvatiti. Često se dogodi da kroz razgovor sa ženama, koje pohađaju tečajeve šivanja ovdje u Bumi, na upit o obitelji i broju djece dobijem, za naša europska razmišljanja, malo čudan odgovor: "Sestro imam osmero djece, pet je naših, a troje smo usvojili''. Nekad su to djeca koja su iz izvanbračnih zajednica nekoga od obitelji, sestre ili brata, nekad su djeca čiji su roditelji umrli. Iznenađujuće je da takva djeca nađu mjesta u brojnoj obitelji i često puta se njihov odgoj ne razlikuje od djece koja su rođena u obitelji. Često puta se iznenadim kad mi reknu za neki bračni par da nemaju djece, a ja znam da ih odgajaju po troje ili četvero, dakle, svi usvojeni. Sve se to događa u krugu obitelji ili plemena bez neke posebne papirologije i gotovo sva djeca znaju ako su usvojena iz koje su obitelji. 

Ako se dogodi da djevojka ostane trudna i da je dotični mladić ne želi oženiti onda obitelji odrede naknadu koja se mora platiti i otac je oslobođen daljnjih obaveza. Na moje negodovanje oko takvih običaja jedna mi je djevojka rekla da prije dok su još bili pogani nije bilo tako i kako se često znalo dogoditi da otac ili brat plate nekome i djevojka nestane, to jest, bude ubijena jer je osramotila obitelj. Dakle, upoznavanjem Radosne Vijesti mijenja se i njihov odnos prema životu. Bog je onaj koji daruje život i svako dijete je dar. Djeca ovdje imaju radosno djetinjstvo. Nemaju puno, ali uče dijeliti od onog što imaju. 

Zadivljuju me žene koje su rodile i odgojile po osmero, desetero i više djece, a raduju se unučadi i pomažu u njihovu odgoju. Radost života sa onim što imaju.

Razmišljajući o radosti i brojnim obiteljima ovdje na Salomonskim otocima dolazi mi pred oči bolna situacija obitelji u domovini, neprihvaćanja života kao dara Božjega i svega protivnog zdravoj obitelji. Koliko radosti u brojnoj i siromašnoj obitelji smještenoj u kućici napravljenoj od palminog lišća i koliko boli i patnje u obiteljima kojima ne nedostaje ništa od materijalnog,koja se bori protiv života, udaljenoj od Boga i sebe samih. 

Obitelji ovdje vole moliti krunicu i doista se raduju kad im darujemo krunicu, no posebna je radost kad su u mogućnosti napraviti krunicu. Odricanjem i darom naših dobrotvora iz domovine u mogućnosti smo održavati jednodnevne radionice izrade krunica. Od "Lumena" u Međugorju, koji je donirao materijal za krunice u iznosu od 400 km do mnogih drugih pojedinačnih darovatelja povezani smo kroz molitvu u lanac ljubavi i radosnog darivanja. Uz svaku radionicu napominjemo da ne zaborave moliti za naše dobrotvore ali na poseban način za obitelji da prihvaćaju dar života i žive u Božjoj prisutnosti koji je izvor i darovatelj svega što jesmo i imamo. 

Budimo povezani u molitvi, posebno u molitvi krunice, molimo majčinski zagovor Marije, Kraljice Obitelji i Majke naše za sve naše obitelji za prihvaćanje života i povratak kršćanskim vrijednostima za zdrave i radosne obitelji koje žive u Božjoj prisutnosti i crpe snagu iz svakodnevnog života s Bogom.

Uz srdačne pozdrave sa dalekog Pacifika, sa Salomonskih Otoka

S. Ruža Raič