program uživo
02:15 Oaza života
03:15 Popsacro val

Kada ostane samo vjera

Kada ostane samo vjera

S vremena na vrijeme susretnem T. Osoba je to sazrelih godina. Njegove težačke ruke, izborano i od izloženosti suncu potamnjelo lice pobuđuju poštovanje. A tek njegove riječi? Ima neku neopisivu lakoću govorenja. Njegova vjera nije naučena. On je starac iskustva. Tako smo se jednom prigodom slučajno našli za istim stolom. Nije fanatik da bi stalno imao potrebu pričati o duhovnim stvarima ili da bi na „duhovne teme“ svraćao svaku temu koje se dotakne društvo u kojem se nalazi. Tako diskretno, gotovo stidljivo, počeo je pričati o jednom detalju svoga života te je u tom kontekstu spomenuo kako jednostavno osjeća Božju blizinu i njegovu ljubav. Uz to je dodao primjedbu: „Znam da vi to osjećate puno više.“ Kao, što ja vama imam pričati. A ja? Nabacio sam lagani osmijeh i mislio se hoću li reći: „Eeee, moj T., i nije Bog baš tako očit!“, ili ću tek duboko uzdahnuti. Uz osmjeh sam tek koju riječ progovorio što je trebalo značiti da razumijem o čemu govori.

Baš tih dana bio sam fasciniran Božjom skrivenošću. Sjetio sam se i razgovora s osobom koja je sva zaprepaštena tražila objašnjenja i pomoć jer Boga ne osjeća prisutnim. Tražila je način kako može otkriti njegovu prisutnost i koje su to molitve koje bi trebala moliti da joj Bog bude bliže. Vjeruje da je On tu negdje, ali ne osjeća ga prisutnim kako je to ranije uspijevala. I to je toliko umara da je odlučila tražiti pomoć. I ne samo da je umara činjenica da je Bog daleko i da je neopipljiv, nego je još više umaraju priče pobožnih ljudi koji govore o Bogu kao da su s njim sjedili na kavi. I svaka propovijed na nedjeljnoj misi joj je tako naporna. Sve je to umara jer joj se čini da između nje i Boga stoji provalija neznanja i nesposobnosti da mu pripada. U isto vrijeme, i to je ono što priznaje da je zbunjuje, čvrsto vjeruje u Božju ljubav i na neki način njezin život visi o toj nadspoznatljivoj Božjoj ljubavi koja ju je stvorila i otkupila.

Na njenu žalost, osobno sam joj posvjedočio kako upravo tih dana primjećujem Božju skrivenost i u svom vlastitom vjerničkom iskustvu. Skoro ju je to razočaralo. Bilo joj je nešto lakše kada sam spomenuo imena nekih poznatih svetaca i u nekoliko rečenica opisao faze duhovnih noći u kojima su se nalazili. Reagirala je na to kao na jedno veliko otkriće. Nakon nekog vremena ponovno je tražila razgovor. Posvjedočila je da i dalje Boga osjeća jako dalekim, ali da vjeruje u njegovu prisutnost i ljubav te joj se čini da se s ovom fazom života uključila u klub vjernika tamne noći. To joj je vratilo mir.

Život kao takav poznaje različite faze. Duhovni život također. Jedna bitna faza je i faza noći s kojom se mora suočiti svatko tko želi živjeti duhovnim životom. Noć se može očitovati u svojoj trostrukoj pojavnosti. Prva noć je noć duše i duha u koju Bog uvodi pojedinu osobu. On se tada sakriva pogledu pojedine duše. Cilj te noći je čišćenje duše i dovođenje do duhovnih zaruka između pojedine osobe i Boga. Druga noć je noć grijeha u koju pojedina osoba uvodi samu sebe svojim grešnim izborima. U prvoj noći duša još uvijek želi ljubiti Boga iako ga ne osjeća prisutnim, a u drugoj duša se svojim neurednim životom otima Božjem zagrljaju i živi u nepokornosti njegovu zakonu i njegovoj volji. Tako sama postaje izvor vlastite noći. Treća noć može biti noć spoznaje u kojoj osoba ne zna što joj je činiti.

Svaka od ovih noći za dušu je teška. Do svanuća tj. rasvjetljenja dolazi se jedino čistom vjerom. U noći duše osoba će vjerom naslutiti zraku Božjeg svjetla koje se probija kroz zidine noći koje je okružuju i izdržat će zbog vjere u njegovu riječ da je on s njom „u sve dane do svršetka svijeta“. U noći grijeha vjera će biti poziv na odlučno obraćenje i izručenje Gospodinu. U noći spoznaje vjera će tražiti i čekati prosvjetljenje koje Gospodin udjeljuje onima koji ga traže. Bez vjere, sve ove noći su kao prokletstvo. S vjerom one postaju prilika za rast duše. Jedino s vjerom one se mogu izdržati i jedino vjera, čista vjera koja je predanje, čini nas sposobnima kroz ove noći proći. U noći se na vlastito znanje ne mogu osloniti. Upravo tada do izraza će i doći manjkavost mojih vlastitih spoznaja i snaga. Jedino mi preostaje vjera osnažena ljubavlju prema Gospodinu kojem „noć sjaji kao dan i tama kao svjetlost“ (Ps 139,12).

 

Fra Josip Vlašić

Izdvojeno iz programa

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...