program uživo
18:00 Krunica - izravni prijenos iz crkve sv.Jakova
19:00 Sv.misa - izravni prijenos iz crkve sv.Jakova

Živjeti ljubav i zajednišvo: Vjera i svjetlo

Živjeti ljubav i zajednišvo: Vjera i svjetlo

Najavljujući emisiju Put srca urednica i voditeljica Paula Tomić ističe: S članovima zajednice Vjera i svjetlo susrećem se već više godina. Bilo kroz njihove posjete Majčinom selu, bilo kroz organizaciju našeg Hodočašća za osobe s teškoćama i s invaliditetom ovdje u Međugorju. I ovdje u Međugorju 2016. započela je s radom jedna zajednica. Bilo je nekoliko susreta koji su bili zbilja lijepi i veseli, pa smo evo odlučili nastaviti s njima. Prvi susret biti će 13. 10. 2018. u 16,00 sati u Majčinom selu. Ova emisija je stoga posvećena upoznavanju ovog pokreta i našeg rada, tako da možete vidjeti i prepoznati da li je to ono nešto u čemu biste i vi, vaše obitelji ili vaše dijete moglo pronaći svoje mjesto!

U prvom dijelu govoriti ću općenito o samom Međunarodnom pokretu VJERA I SVJETLO:

Nastao je na poticaj Jean Vaniera i Marie-Helene Mathieu, na hodočašću u Lurd 1971. godine To je duhovni međunarodni pokret zajednica koji okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje. Rođen je iz želje da pomogne osobama s intelektualnim teškoćama, njihovim roditeljima i obiteljima pronaći svoje mjesto u društvu i Crkvi. Osobe s intelektualnim teškoćama imaju bitnu ulogu u ljudskoj zajednici, društvu i Crkvi. Kako bi mogle razvijati svoje darove i napredovati, potrebno im je da budu integrirane i da imaju priliku sudjelovati u životu ljudske zajednice, da daju i primaju.

Vjera i svjetlo pruža osobama s intelektualnim teškoćama mogućnost prepoznavanja i korištenja svojih darova te otkrivanja radosti prijateljstva. Roditeljima, Vjera i svjetlo pruža potporu u kušnjama, omogućuje im jasnije primjećivati unutarnju ljepotu njihova djeteta. Mnogi od njih s vremenom i sami postaju potpora i izvor snage drugim roditeljima koji su u žrvnju vlastitih patnji i svakodnevnih teškoća. Braća i sestre osoba s hendikepom pozvani su prepoznati kako osoba s hendikepom može biti izvorom života i jedinstva. Ako je poremetila njihove živote, može ih i promijeniti, preobraziti.

Zahvaljujući osobi s intelektualnim teškoćama prijatelji također počinju otkrivati svijet različit od svijeta suparništva, novca i materijalnih užitaka. Slaba i neznatna osoba poziva ih u svijet nježnosti i vjernosti, slušanja i vjere. U današnjem svijetu u kojem vlada kult razuma i sposobnosti, koji želi pregaziti slabe, Vjera i svjetlo svjedoči da slabost može biti izvorom života, da su ljubav i prihvaćanje mogući, da razlike među ljudima nisu nevolja nego blagoslov.

To je prvenstveno evangelizacijski pokret koji organizira redovite, uglavnom mjesečne susrete za vrijeme kojih se kroz razgovor, slušanje, molitvu, druženje i slavlja stvara zajednica koja živi i naviješta evanđeoske vrednote te otkriva duhovnost malenosti.

To nisu životne zajednice (u kojima osobe zajedno borave 24 sata – op. prev.), nego se članovi redovito susreću i međusobno se povezuju vezama koje, kroz dijeljenje njihovih poteškoća i nada, slavlja, molitve i Euharistije i/ili drugih vjerničkih slavlja, postaju sve dublje. Ove zajednice obično okupljaju tridesetak osoba.

Vjera i svjetlo u Hrvatskoj djeluje od 1993. godine ali više o svemu tome reći će nam naša današnja gošća TIHOMILA VILJETIĆ iz Vinkovaca.

Tihomila je prije svega žena, majka i baka – jedna vesela i široka duša (kao Slavonija) koja ima puno iskustva u radu Vjere i svjetla. 

Emisija poslušajte ovdje.

 

novosti iz Crkve

Izdvojeno iz programa

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...