program uživo
22:30 Molitva povečerja
23:00 U Očevoj ruci

Miris zavičaja 23.12.2018. – Božićni običaji kod šokačkih Hrvata u Beregu okolici Sombora

Miris zavičaja 23.12.2018. – Božićni običaji kod šokačkih Hrvata u Beregu okolici Sombora

Događaji oko Božića u pučkoj su tradiciji urodili brojnim običajima, tako da razni narodi imaju svoje običaje i navike za Božić. Bogatstvo je božićnih običaja i u hrvatskom narodu.

Hrvati su, unatoč povijesnim okolnostima koje su ih raspršile u druge zemlje i krajeve u kojima danas žive kao nacionalna manjina, uspjeli ponijeti svoje običaje i vrijednosti te ih sačuvati do danas.

U emisiji Miris zavičaja od 23.12.2018. pokušali smo doznati kako se božićni pučki običaji njeguju kod šokačkih Hrvata u mjestu Bereg (Bački Brijeg), u okolici Sombora u Vojvodini. Sljedeće godine mjesto slavi i visoku 700. obljetnicu. Ugostili smo Milorada Stojnića, predsjednika HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević te 70godišnjeg g. Ivana Gorjanca, koji je 'divanio' o običajima iz svoga djetinjstva.

U drugome dijelu emisije poslušajte što je za Božić iseljenicima poručio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Emisiju urednice i voditeljice Milke Rozić poslušajte u zapisu.

 

 

Izdvojeno iz programa

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...