program uživo
')">
')">

Adolfu Polegubiću Nagrada “Fra Lucijan Kordić”

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).
Adolfu Polegubiću Nagrada “Fra Lucijan Kordić”

Društvo hrvatskih književnika iz Zagreba i nakladna kuća ZIRAL iz Mostara dodjeljuju svake četiri godine književnu nagradu nazvanu po svećeniku i pjesniku fra Lucijanu Kordiću. Radi se o nagradi za djelo koje obrađuje život Hrvata izvan domovine. Novi dobitnik, dr. Adolf Polegubić iz Frankfurta, na natječaj je poslao čak četiri nove knjige pjesama: Vršak osmijeha, Snatrenja, Poput Giottova kruga i Ogrlica od kamena. Nagrada mu je uručena na svečanosti u Zagrebu 3. Siječnja 2019.

Tom je prilikom dr. Polegubić, pjesnik, pastoralni teolog, novinar, glavni urednik lista Živa zajednica , istaknuo: „Bremenit je put svakog Hrvata, koji je iz ovih ili onih razloga napustio, ili napušta Domovinu, a još je bremenitiji za književnika, koji sve to doživljava na svoj način, što je za svoga života svjedočio i hrvatski pjesnik i pastoralni djelatnik u Švicarskoj fra Lucijan Kordić. No, svaka životna situacija može biti i kreativna, darovana za propitkivanje vlastita puta i vlastita razloga izbivanja. Na tragu toga nastale su ove moje nove četiri zbirke pjesama, a rekao bih i najveći dio moga, kako književnog, tako i ukupnog opusa. Veseli me da domovinska književna i kulturna javnost vrednuje hrvatsko izvandomovinsko književno stvaralaštvo, jer se radi o zajedničkoj nam hrvatskoj kulturnoj i duhovnoj baštini utkanoj u cjelovito biće hrvatskog naroda u Domovini i inozemstvu“.

S dobitnikom nagrade fra Lucijan Kordić razgovarali smo u Mirisu zavičaja.

Druga tema emisije vodila nas je do Subotice. Najavili smo Dane biskupa Ivana Antunovića  koje organizira tamošnje Katoličko društvo. Predsjednik Društva, vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predstavio je program obilježavanja te govorio o liku biskupa Antunovića i njegovu značaju za bačke Hrvate.

Emisiju Miris zavičaja urednice i voditeljice Milke Rozić poslušajte ovdje.

Foto galerija: