program uživo
')">
')">

SVJETSKI DAN MLADIH Mladi nisu vanjski sugovornici, nego punopravni članovi Crkve

SVJETSKI DAN MLADIH Mladi nisu vanjski sugovornici, nego punopravni članovi Crkve

Papa Franjo putuje danas u svoj prvi posjet Panami gdje će se u povodu Svjetskog dana mladih okupiti više od 200.000 mladih katolika iz cijeloga svijeta, a to okupljanje iskoristit će za isticanje problema siromaštva, korupcije i migracije u Latinskoj Americi.

To će biti treći Svjetski dan mladih u Franjinu pontifikatu, nakon što je predvodio to okupljanje u Rio de Janeiru 2013. i u Krakowu 2016. U Poljskoj je pozvao konzervativne vlade u srednjoj i istočnoj Europi da smekšaju svoj otpor prema migrantima koji traže utočište od sukoba na Bliskom istoku.

U tradicionalnom intervjuu vatikanskim medijima uoči apostolskog putovanja pape Franje, državni tajnik kardinal Pietro Parolin, napomenuo je da je nedavna Biskupska sinoda o mladima zacrtala put tom susretu mladih, piše IKA.

-Mislim da će Svetoga Oca i taj susret nadahnjivati isti duh koji je pratio i sinodu, a to je duh izrazite radosti, rekao je kardinal Parolin, prenosi IKA.

-Dvije riječi, slušati i pratiti, dvostruki su zadatak koji je Crkva u odnosu prema mladima preuzela na posljednjoj sinodi. Predstojeći susret neće biti iznimka, kazao je kardinal Parolin. Tisuće djevojaka i mladića dolaze u Panamu koja ovih dana, kako je kazao ''želi biti mjesto planiranja, nade i povjerenja koji će se pretočiti u preuzimanje odgovornosti u vlastitom društvenom okruženju, uključujući političku aktivnost u služenju zajednici i brigu o općem dobru''.

-Jedna od temeljnih tvrdnji Sinode bila je da mladi nisu vanjski sugovornici, nego punopravni članovi Crkve koji žive njezin život i sudjeluju u njezinom poslanju, naglasio je kardinal te u vezi sa spomenutim dvjema riječima, slušati i pratiti, istaknuo da je riječ o uzajamnom slušanju.

Na kraju je Papin državni tajnik izrazio želju da svaki sudionik ovogodišnjega susreta mladih iz Paname zaista ponese zauzetost za navještaj Evanđelja riječima, ali prije svega svojim životom i svjedočanstvom koje će pružati drugima. Svjetski dan mladih započinje danas 22. i traje do 27. siječnja.