program uživo
')">
')">

Sveti Franjo Saleški - zaštitnik katoličkih novinara i pisaca

Sveti Franjo Saleški - zaštitnik katoličkih novinara i pisaca

U razgovoru s novinarima u zrakoplovu na putu u Panamu 23. siječnja papa Franjo s tugom se spomenuo novinara Alekseja Bukalova, dopisnika ruske agencije TASS, koji je umro 28. prosinca prošle godine. Papa je posebno istaknuo Bukalovu humanost i „sažetke u stilu Dostojevskoga“, izvijestio je ravnatelj programa Vatican Newsa Andrea Tornielli, a prenosi IKA.

Pozdravljajući novinare u zrakoplovu Papa im je zahvalio što prate Svjetski suret mladih u Panami i zatim im potresen kazao kako je to prvi let na kojemu „nije i vaš kolega koji mi je bio vrlo drag, Aleksej Bukalov iz TASS-a“.

-Bio je čovjek izrazitog humanizma koji se nije bojao ljudskosti do najnižih dubina i božanskoga do najvećih visina, kazao je Papa i pozvao medijske djelatnike na minutu šutnje za njihova pokojnog kolegu a zatim su zajedno izmolili Očenaš. Novinari su tu Papinu gestu popratili pljeskom.

Bukalov je bio prvi ruski novinar koji je pratio pape na njihovim putovanjima u inozemstvo, i to više od 20 godina. Napisao je i knjigu „S papama oko svijeta“, u kojoj je skupio svoja sjećanja na susrete koje je imao s trojicom papa: Ivanom Pavlom II., Benediktom XVI., i papom Franjom.

Danas je blagdan svetog Franje Saleškog (1567.-1622.) kojega je Crkva zbog njegovih djela proglasila naučiteljem kao i zaštitnikom katoličkih pisaca i novinara.

Njegovo najpoznatije pisano djelo Filotea namijenjena je onima koji žive u obiteljima, jurnjavama života i koji smatraju da svetost nije za njih. Ovo veliko djelo doživjelo je više od tisuću izdanja, a već 1656. godine bilo je prevedeno na 17 jezika.

''Nasljedujmo Blaženu Djevicu Mariju, idimo kao ona, veselo, desno ili lijevo, kamo nas Gospodin hoće voditi'', jedna je od misli ovog sveca i crkvenog naučitelja.