program uživo
06:15 Jutarnja molitva
06:30 Pozdrav iz studija

KULTURNI MOZAIK Oratorij 'Slobodan u Istini – blaženi Alojzije Stepinac' i Tjedni mađarske kulture

KULTURNI MOZAIK Oratorij 'Slobodan u Istini – blaženi Alojzije Stepinac' i Tjedni mađarske kulture

Oratorij 'Slobodan u Istini – blaženi Alojzije Stepinac', praizveden je u zagrebačkoj katedrali 13. listopada prošle godine, nad grobom bl. kardinala Alojzija Stepinca, a prigodom 120. obljetnice njegova rođenja i 20. obljetnice beatifikacije, te u prigodi zahvalnog hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije.Oratorij prolazi Blaženikov život od biskupskog imenovanja, preko njegovog poslanja obilježenog trpljenjem, do svečane beatifikacije. Skladatelj i dirigent ovog djela je maestro don Šime Marović, kapelnik stolne crkve Sv. Dujma u Splitu, a tekst potpisuje don Ante Mateljan. Oratorij je izveden na blagdana bl. Alojzija Stepinca u nedjelju 10. veljače u 19 sati u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju. Tim povodom gostom nam je u Kulturnom mozaiku biti don Ante Mateljan, autor teksta. 

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru 8. veljače gostovao je mađarski državni plesni ansambl. Ovo gostovanje događa se u sklopu kulturnog projekta Tjedni mađarske kulture koji se održava u BiH od 7. veljače do 9. svibnja u nekoliko bh. gradova. Mađari će nastojati domaćinima prikazati svoju zemlju kroz kulturni projekt kao modernu, kreativnu državu koja ide ukorak sa suvremenim kulturnim kretanjima, njegujući svoje tradicionalne vrijednosti i poštujući kulturnu baštinu drugih naroda. Tjedne mađarske kulture u BiH i gostovanje mađarskog državnog plesnog ansambla u Mostaru najavit će mađarski veleposlanik U BiH Krisztián Pósa.

S njima je razgovarala kolegica Vedrana Vidović, urednica emisije Kulturni mozaik.

 

 

Novosti iz Međugorja

Izdvojeno iz programa

Svaki ponedjeljak u 8:20 emitiramo rubriku Pitajte svećenika. Rubrika je tu u kojoj svećenici odgovaraju na Vaša pitanja, koja postavljate tijekom tjedna. Pitanja mogu biti anonimna, a možete ih slati putem elektroničke pošte (...

Riječ kao lijek je kratka poticajna rubrika koju možete poslušati u programu Radiopostaje Mir Međugorje svakim danom osim nedjelje u 11:55h i 19:15h. 

Rubriku vodi i uređuje Ivana Grbavac.

Prava je riječ u pravo vrijeme kao čaša vode u...