program uživo
')">
')">

Sutra u Vatikanu počinje Susret o zaštiti maloljetnika u Crkvi

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).
Sutra u Vatikanu počinje Susret o zaštiti maloljetnika u Crkvi
Sveti Otac pozvao je na molitvu za taj susret, koji je, kako je rekao ''priželjkivao kao čin izrazite pastoralne odgovornosti pred tim hitnim izazovom našega vremena''

Sastanak o zaštiti maloljetnika u Crkvi, koji će se održati u Vatikanu od sutra (21. veljače) do nedjelje 24. veljače, prvi je susret koji na svjetskoj razini obuhvaća sve predsjednike biskupskih konferencija i poglavare redovničkih zajednica, na kojemu će se to pitanje rješavati u evanđeoskom vidiku.

-Nijekanje je primitivni mehanizam; moramo se udaljiti od pravila šutnje i prekinuti suučesništvo, jer se zakon šutnje ne može prihvatiti, rekao je, odgovarajući na pitanja novinara, malteški nadbiskup Charles J. Scicluna, drugi tajnik Zbora za nauk vjere i član Organizacijskoga odbora spomenutoga sastanka, a prenosi vaticannews.

Na pitanja je nazočnih novinara odgovarao i kardinal Blase J. Cupich, čikaški nadbiskup i član Organizacijskoga odbora. Govorio je o novom svitanju što se tiče transparentnosti. Kardinal je pojasnio da biskupi koji će biti na sastanku, većinom predsjednici biskupskih konferencija, moraju shvatiti koje su njihove odgovornosti, te da će točno određeni „program zaštite“ pomoći izbjeći ono što se događalo u prošlosti. Pritom je napomenuo da su se brojni sudionici sastanka u Vatikanu susreli sa žrtvama, kako je tražio papa Franjo, te svatko od njih u srcu nosi rane onih koje su zlostavljali članovi Crkve.

Kardinal Cupich je govorio i o homoseksualnosti koja – kako je rekao – nije uzrok zlostavljanja, te o prikladnim metodama screeninga koje valja primijeniti u odnosu na kandidate koji žele ući u sjemenište, kako bi se spriječio ulazak onima koji su izloženi opasnosti zlostavljanja.

O samom odvijanju Susreta o zaštiti maloljetnika pater Federico Lombardi, predsjednik vatikanske Zaklade Joseph Ratzinger – Benedikt XVI. i moderator sastanka, kazao je da će svaki od ta tri dana razgovora biti posvećen određenoj temi, odnosno odgovornosti biskupa, zatim komu biskupi i vrhovni poglavari redovničkih zajednica trebaju polagati račun, te transparentnosti. Papa Franjo će jednim uvodom otvoriti radove skupa, te zatvoriti u nedjelju, govorom nakon svete mise.

Sveti Otac najavio je sastanak s predsjednicima biskupskih konferencija o temi zaštite maloljetnika, pozvavši na molitvu za taj susret, koji je, kako je rekao ''priželjkivao kao čin izrazite pastoralne odgovornosti pred tim hitnim izazovom našega vremena''.