program uživo
')">
')">

Aldo Sinković izvještava sa susreta „Zaštita maloljetnika u Crkvi“

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).
Aldo Sinković izvještava sa susreta „Zaštita maloljetnika u Crkvi“
U svom govoru filipinski kardinal Luis Antonio Tagle, koji je na trenutke bio vidno ganut, priznao je kako „smo rane žrtvama zadali također i mi biskupi“.

Nakon kratkog pozdrava kojim je papa Franjo otvorio sastanak na vrhu o seksualnom zlostavljanju maloljetnika od strane pripadnika klera pod naslovom „Zaštita maloljetnika u Crkvi“, kardinal Luis Antonio Tagle, nadbiskup Manile održao je prvo izlaganje na Susretu. Danas se najviše govorilo o odgovornosti biskupa u njihovoj pastoralnoj, duhovnoj i pravnoj dužnosti.

U svom govoru kardinal Tagle, koji je na trenutke bio vidno ganut, priznao je kako „smo rane žrtvama zadali također i mi biskupi“.

-Izostanak odgovora na patnju žrtava s naše strane, do te mjere da smo ih tjerali od sebe i prikrivali skandal kako bi se zaštitilo zlostavljače i instituciju, zadalo je duboku bol našem puku, ostavivši duboku ranu u našem odnosu s onima kojima smo poslani služiti. Potrebno je preuzeti na sebe odgovornost prema žrtvama a ne stati na stranu zlostavljača. Ako želimo izliječiti žrtve, moramo ozbiljno shvatiti njihovu ljutnju i bol i trebamo nastaviti pratiti one koji su povrijeđeni, graditi povjerenje i tražiti oprost, rekao je filipinski kardinal, prenosi IKA..

Prije izlaganja u Novoj dvorani Sinode emitirano je pet video svjedočanstava žrtava spolnog zlostavljanja, a što je o svemu tome za naš radio rekao dopisnik hrvatskih katoličkih medija iz Vatikana i Rima Aldo Sinković poslušajte u audiozapisu. On je i najavio ono što nas čeka sljedećih dana na susretu „Zaštita maloljetnika u Crkvi“, a na kraju će, u nedjelju, završnu riječ izreći papa Franjo.