program uživo
')">
')">

Otvorena škola o. Ante Gabrića u Indiji

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).
Otvorena škola o. Ante Gabrića u Indiji

U Metkoviću danas (28. veljače) završavaju Dani oca Ante Gabrića pod nazivom S izabranima do svetosti, kroz različite kulturne sadržaje, predavanja, izložbe i humanitarne aktivnosti svi se prisjećaju velikog hrvatskog misionara  oca Ante Gabrića. U Indiju je stigao 20. listopada 1938 godine da bi ga nakon 50 godina  Isus pozvao k sebi. Baš kako je i rekao  o. Silvestru, svećeniku koji je živio i radio s njim: ''Oče Silvester, Isus me zove, trebao bih poći''. I tako je i pošao. Istog dana kada je uplovio u ovu Božju luku iz nje je i isplovio  20. listopada 1988. godine.

Oduševljeni njegovim radom, s velikom ljubavlju, poštovanjem i uz zahvalu prema svemu onomu što je za života učinio udruga ''Mladi oca Ante Gabrića'' koja sa svojim učenicima i nastavnicima djeluje pri Srednjoj školi Metković, kroz 2018. vrijedno je koračala Antinim stopama, započevši s buđenjem Antinih misija.

Pod motom udruge Zajedno možemo više , kroz razne aktivnosti i događanja u Metkoviću i misijskoj postaji Marijapoli to se i pokazalo. Suradnju s misijskim postajama započeli su prije četiri godine stupivši u kontakt s o. Silvestrom, svećenikom koji je zadnje mjesece proveo uz o. Antu i na čijim je rukama i umro.

U samim počecima  suradnje pomagali su o. Silvestru u misijskoj postaji Basanti a onda odlučili obnoviti Antine škole . Prije dvije godine pokrenuli su akciju Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje! kako bi zajedno s ostalim metkovskim školama obnovili školu u Kulpeu, što su i uspjeli.

O. Ante je nakon odlaska u Indiju po prvi put u Hrvatsku došao nakon trideset godina i trideset godina nakon njegove smrti njegova misijska postaja Marijapoli ponovo se budi.

I tako, nakon trideset godina čekanja, čežnje da se nešto pokrene, po Božjoj milosti i Antinim zagovorom o. Silvestra  ponovno vraćaju u ovu župu. A on, kao da je čekao ovaj trenutak, pun snage, želje, volje, iznad svega ljubavi prema Bogu obnavlja sjećanje na o. Antu započevši  s preuređenje kompletnog župnog prostora, kako bi njegova misija živjela u srcu sadašnjih i budućih generacija, jer kako kaže ''sve treba biti spremno kad se proglasi blaženim i svetim''.

I evo ispunio se Antin san, 14. siječnja ove godine s radom je započela Antina škola, FR. GABRIC ENGLISH MEDIUM SCHOOL u kojoj  se  nastava odvija na engleskom jeziku. Upisano je tridesetero djece i zaposlene tri učiteljice koje svakodnevno dolaze iz Kalkute. Obnovljeno je prizemlje zgrade u kojoj su smještene zbornica, učionica i sanitarni čvor. Sve doista izgleda  lijepo, a posebno smijeh, igra i vika djece koja se čuje nakon toliko godina.

Ante bi da sve to vidi bio bi skromno ponosan na svoje Hrvate koji su uvijek stajali uz njega. Otac Silvestre kaže da niti jedan dan nije prošao, a da o. Ante nije dobio pismo i u njemu ček, i da je na svako sa zahvalnošću odgovorio. Hvala dragom Bogu što je evo o. Silvester ponovo u Marijapoliju te može zajedno s o. Prolayom i nama učiniti mnogo toga za ovu misijsku postaju.

Ono što dalje  slijedi  je obnova  gornjeg kata škole koji treba pripremiti za dolazak nove generacije za sljedeću školsku godinu. Uređenje okoliša, obnavljanje župnog ureda s hostelom koji je ranije postojao. Pokrenuti blagajnu solidarnosti koju su ove godine  učenici osnovali  po uzoru na o. Antu i započeti kumstva kako bi mogli  školovati djecu.

Kako je o. Ante potaknuo o. Silvestra i o. Prolaja, neka potakne i nas  da ne dopustimo da se njegova  misijska postaja ugasi. Ako se ugasio njegov ovozemaljski život to ne znači da njegovi Hrvati trebaju zaboraviti na njega već upravo suprotno, nastaviti djelovati i pomagati njegovu dragu Bengaliju za koju ju je gorio i izgorio.

Otac Ante je svoj zemaljski život proveo sveto, skromno i jednostavno. Cijeli svoj životni put prošao je sa svojim Gospodinom služeći siromašnim. Oduševljen za Boga, zahvaćen i ponesen njegovom ljubavlju dosljedno je u život provodio evanđelje. Ljubav s kojom je sve preobražavao ostaje znana Kristu za koga je živio i onima u kojima ga je susretao.

Onoliko koliko ga poštujemo i uviđamo što je za života učinio, a učinio je mnogo, toliko smo spremni moliti i tražiti njegov zagovor u potrebama kako bi što prije bio proglašen blaženim i svetim, a onda pomoći ovu njegovu zadnju misijsku postaju  Marijapoliji.

Neka ovo bude prilika za sve nas da poput njega, njegovi Hrvati ožive njegove misije u dalekoj Indiji, pružimo ljubav i novu nadu za one koji trebaju pomoć, a s kojima smo kao Hrvati trajno povezani uspomenom na oca Antu Gabrića.

-Rastanka. Rastanka i nema, braćo i sestre. To će biti sastanak u ljubavi Njegovoj, u Srcu Njegovu, u Srcu Njegove Majke, u Prečistom Srcu Blažene Gospe. To je naša sreća, to je naša nada. Pa kad čujete da je i otac Ante, da se njegova svijeća gasi i da se ugasnula, izmolite molitvu za njega, za dušu njegovu, za duše vjernika njegovih u dalekoj Bengaliji. Molitva neka nam bude: ''Isuse, samo duše mi daj, sve ostalo uzmi''. Tako je molio naš otac Ante pa molimo i mi za njegov zagovor.

Oni koji žele podržati  akciju obnove škole u Marijapoliju  svoje priloge mogu slati na žiro-račun:
MLADI OCA ANTE GABRIĆA
IBAN: HR1123600001102255307 sa svrhom: obnova škole u Marijapoliju                                                                        

Violeta Oršulić