program uživo
')">
')">

Papa Franjo: Mnogi su kroz konformizam postali ravnodušni, a kroz snove o slavi i veličini usamljeni

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).
Papa Franjo: Mnogi su kroz konformizam postali ravnodušni, a kroz snove o slavi i veličini usamljeni

Nakon susreta u Predsjedničkoj palači u Skopju papa Franjo nastavio je svoj desetosatni pohod Sjevernoj Makedoniji u Memorijalnom centru sv. Majke Terezije, gdje se pomolio s makedonskim vjerskim vođama, a zatim se susreo sa siromašnima.

Bl. Majku Tereziju, „velikodušnu širiteljicu Božjeg milosrđa”, proglasio je svetom upravo papa Franjo 4. rujna 2016. u Vatikanu. Terezija iz Kalkute bila je Majka siromaha, uvijek raspoloživa za sve „kroz prihvaćanje i obranu ljudskog života, nerođenog i napuštenog i odbačenog”, rekao je papa Franjo proglašavajući onu koja je dala svoj život svima posljednjima kojih je u našem svijetu sve više i više.

Papa je u Memorijalnom centru blagoslovio temeljni kamen za crkvu u spomen na albansko-makedonske svece. Molio je Gospodina za milost da i mi budemo znakovi ljubavi i nade u našemu vremenu koje poznaje toliko mnoštvo onih koji trpe bol, samoću i isključenost.

-Kršćani moraju biti pozorni na vapaj siromašnih, onih kojima su oduzeta prava, bolesnih, isključenih i najmanjih, rekao je Papa, poručujući da je Crkva dužna siromašnima naviještati evanđelje, a zatvorenicima oslobođenje.

Na susretu s Papom osim sestara milosrđa i stotinjak siromašnih za koje one skrbe bili su i rođaci sv. Majke Terezije i predstavnici različitih religija.

Papa se zatim uputio na Trg Makedonija gdje slavio misu s makedonskom katoličkom zajednicom, ali na misi su se okupili i pravoslavni i muslimanski vjernici.

Među brojnim koncelebrantima bili su domaćin skopski biskup i strumičko-skopski eparh Kiro Stojanov, članovi BK BiH – predsjednik kardinal Vinko Puljić, banjolučki biskup Franjo Komarica te vojni biskup Tomo Vukšić, kao i 10-ak svećenika iz BiH. Na misnom slavlju sudjelovala su i četvorica vrhbosanskih đakona: Fabijan Štedul koji je navijestio Evanđelje, Štefan Marković, Ivan Dragičević i Adnan Jašarević, dok su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS) i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater bili dio asistencije kod oltara. Misno slavlje animirao je udruženi zbor među kojima su također bili zborovi župa Krk i Vrh, bogoslovi VBS-a, a njihov profesor vlč. Marko Stanušić bio je zadužen za orguljsku pratnju.

Papa je u propovijedi istaknuo da Isus kao „kruh života“ taži istinsku glad i žeđ čovjeka. Podsjećajući na riječi iz naviještenoga Evanđelja po Ivanu, kazao je kako se mnoštvo okupilo oko Isusa.

-Upravo smo slušali o umnažanju kruhova; to je bio jedan od onih događaja koji su ostali urezani u umu i srcu prve zajednice učenika. Došlo je do slavlja – blagdana koji je pokazao Božju preobilnu velikodušnost i brigu za njegovu djecu, koja su postala braća i sestre u dijeljenju kruha. Zamislimo na trenutak tu gomilu. Nešto se promijenilo. Na nekoliko trenutaka, oni žedni i tihi ljudi, koji su slijedili Isusa u potrazi za Riječju, mogli su dotaknuti svojim rukama i osjetiti u svojim tijelima čudo bratstva koje je sposobno zadovoljiti se nadasve, objasnio je Papa i upozorio na opasnost etiketiranja drugih i traženja brzih i jednostavnih odgovora.

-Navikli smo se jesti tvrdi kruh dezinformacija, mnogi su kroz konformizam postali ravnodušni, kroz snove o slavi i veličini ostali usamljeni ili su u nastojanju za povezivanjem izgubili osjećaj bratstva, kazao je Papa.