program uživo
')">
')">

Fra Ivan Penavić predslavio misu na 47. hodočašću Gospi u Birnau

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).
Fra Ivan Penavić predslavio misu na 47. hodočašću Gospi u Birnau

Tradicionalno četrdeset i sedmo hodočašće hrvatskih katoličkih misija njemačkoga govornog područja Bodenskog jezera Gospi u Birnau održano je u nedjelju 26. svibnja. Brojni vjernici iz HKM Singen-Villingen te okolnih misija iz Njemačke, Austrije i Švicarske uz molitvu i pjesmu ispunili su hodočasničku baziliku u Birnau. Misu, uz koncelebraciju voditelja HKM Singen-Villingen fra Dinka Grbavca, predvodio je član Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Penavić.

Prije početka mise sve je hodočasnike kao domaćin pozdravio o. Bruno Metzler, O.Cist. Potom je fra Dinko uime pridošlih hodočasnika zahvalio cistercitima opatije Wettingen-Mehrerau, napose prioratu u Birnau na još jednom srdačnu gostoprimstvu i iskazanoj dobrodošlici, piše IKA.

U homiliji je predvoditelj slavlja govorio o zaštitnici toga svetišta, Blaženoj Djevici Mariji, kao praliku novoga Saveza, svezi novih odnosa uspostavljenih između Boga i čovjeka činom utjelovljenja. Marijin se fiat – neka mi bude (po Riječi tvojoj) ozaruje u sakramentu krštenja izricanjem krsnih obećanja i svakodnevnom njihovom obnovom u osobnoj i obiteljskoj molitvi te zaključnim usklikom Amen – tako neka bude! Realizacija toga Amen – oživljavanje usmenih molitava u životnoj svakodnevici, suobličavanje naših svagdana, ponekad veselih i bezbrižnih, a ponekad tako teških i mučnih, smislu i biti molitvenih zaziva koje često ponavljamo – bilo bi umijeće kršćanskoga življenja koje je Marija iz Nazareta s misli i riječi uspjela pretočiti i na ravan djela. Ona, žena nepokolebljiva i pred nesnosnim životnim iskušenjima, jest model i izazov kako cjelokupnoj Crkvi tako i pojedinačno svakoj kršćanskoj obitelji i u ovom našem, suvremenu, užurbanu, katkad neuhvatljivu stilu življenja.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor HKM Singen-Villingen pod ravnanjem i orguljskom pratnjom misijskoga pastoralnoga suradnika Darija Mrnjavca te uz tamburašku pratnju Andreja Vučića dok su misna čitanja čitale vjernice obučene u tradicionalnu hrvatsku narodnu nošnju.