program uživo
')">
')">

Juro Radman: Ne tražite osvetu, nego na koljenima molite Boga za spas naših duša

Juro Radman: Ne tražite osvetu, nego na koljenima molite Boga za spas naših duša

U spomen na Juru Radmana, franjevačkoga bogoslova iz bosanske Posavine, mladića koji je u vrijeme komunističkog režima 1946. godine strijeljan u 22. godini života, obilježavaju se i ove godine Dani Jure Radmana u njegovoj rodnoj župi Imena Marijina u Svilaju, kod Odžaka. Treće po redu spomen sjećanje održat će se 6. i 7.srpnja.

U našem programu gost nam je bio župnik župe Imena Marijina u Svilaju fra Mladen Jozić, koji je govorio o životu ovog mladića. Razgovor kolegice Dragane Pavlović s fra Mladenom poslušajte u audiozapisu, a on nam je pročitao i dirljivo oproštajno pismo koje je Juro ostavio majci na času svoje smrti i mi ga objavljujemo u cijelosti:

Draga i mila majko!
Nijedna dlaka s čovječje glave ne spada bez Božje volje – kaže se u Svetom pismu. Pa ni moj mladi život ovozemnog svijeta ne ide sigurno bez Božje volje tj. Bog je tako htio, pa ja, evo, sada svoj život polažem na oltar Domovine.

Draga majko, nemoj samo kukati i jadikovati, nego budi prava majka, Hrvatica i katolkinja te zahvali Bogu i strpljivo podnosi i tu žrtvu da si morala dati i drugog sina na oltar vjere i Domovine.
Draga majko, ostavljam ti ostalu braću i sestre. Odgoji ih i othrani kao prave ljude, prave Hrvate i valjane katolike. Ne zaboravi, majko, da ćemo se jedanput sastati gore kod našeg dragog Isusa Krista i njegove presvete majke Djevice Marije.

Ja, draga majko, odlazim u nebo, djedu, baki, ocu, bratu i ostalim nebrojeni rođacima, gdje ću skupa s njima i vas jednom dočekati. A sada svi skupa molite Boga za naše duše, da ih Bog primi k sebi.

Draga majko, nikoga ne krivite radi mene, niti tražite osvetu, nego na koljenima molite Boga za spas naših duša i za svoju daljnju sreću kroz život. Ja vas predajem u ruke Božje, ruke njegove Presvete Majke, sv. Josipa i u zaštitu sv. Ante. Neka vas oni čuvaju i prate pri svakoj vašoj kretnji i misli.

A sada zadnji put pozdravljam i u duši cjelivam tebe, slatka i mila majko, zaštiti svu dragu braću i sestre: Slijepu, Božu, Matu, Seku, Anđu, Antu i Niku. Pozdravljam svu svoju familiju, svu milu i dragu rodbinu i molim da mi oprostite, a ja vama opraštam.

Dragi rodo Ilija, brini se za moju sitnu braću i sestre. To je moja zadnja želja koju sam od tebe zaprosio. Primi moj zadnji pozdrav i češće me se sjeti u molitvi, ti, kao i čiča Franjo. Pozdravljam Mirka i Sofiju i cijeli Svilaj. Zamolite paroka neka za moju dušu rekne sv. misu.

Ostajte s Bogom!
Tvoj (Vaš) Juro Radman