program uživo
')">
')">

DUHOVNA OBNOVA Fra Marinko Šakota: Došli smo vidjeti koliko zaostajemo za Isusom

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).
DUHOVNA OBNOVA Fra Marinko Šakota: Došli smo vidjeti koliko zaostajemo za Isusom

Ovaj tjedan u Međugorju se održava 24. međunarodna duhovna obnova za svećenike, koja završava u subotu (13. srpnja) misom u 11 sati. Prije toga sudionici će iznijeti svoja iskustva i svjedočanstva, a posljednji dan ove duhovne obnove, više od 350 svećenika, pristiglih u Međugorje iz čak 32 zemlje, počet će molitvom na grobu fra Slavka Barbarića.

Upravo je fra Slavkovu knjigu ''Postimo srcem'' na ovoj duhovnoj obnovi svećenicima preporučio apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser. Govoreći u svojoj katehezi o važnosti posta kojega je preporučio svećenicima kazao je i kako se Isus povukao u pustinju na početku svoga javnog djelovanja.

Uz mons. Hosera kateheze svećenicima na ovoj duhovnoj obnovi koju je pokrenuo fra Slavko Barbarić, držao je i međugorski župnik fra Marinko Šakota. On se osvrnuo na moto ovogodišnjih duhovnih obnova, pa tako i ove za svećenike, a moto je „Idi za mnom! “ (Mk 10, 21). Ispričao je kako je jedan teolog kritizirai Majku terezu, kazavši joj kako njezina teologija zaostaje dvjesto godina, a ona mu je odgovorila da ne zaostaje dvjesto, nego dvije tisuće godine.

-Čuli smo Isusov poziv: Idi za mnom! Slijedi me! Ovdje smo došli na ovu duhovnu obnovu da vidimo gdje smo, koliko zaostajemo, koliko zaostajem za Isusom. Uvijek iznova pred nas se postavljaju pitanja: Za koga se odlučiti? Koga slijediti? Slijediti Boga, slijediti Isusa ili slijediti ljude? Ta pitanja nam se javljaju stalno, a Isus kaže: Ja sam put, istina i život, kazao je fra Marinko Šakota i citirao fra Slavka Barbarića koji je kazao da se ''kršćanski život sastoji u tome da čovjek ima snage iz svoga odnosa s Bogom, svojim Stvoriteljem stvarati odnose s ljudima''.

Rano jutros (12. srpnja) svećenici su molili uz Križevac, a jučerašnji dan počeo im je ranog jutra molitvom Krunice na Brdu ukazanja. Upravo o tim brdima – međugorskim mjestima molitve slaveći misu prvog dana duhovne obnove za svećenike govorio je i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko kazavši kako se snažni glas pronosi sviejtima sve ove godine i desetljeće, te da su mu se odazvali milijuni.

-Stigli su u ovo malo i pitomo hercegovačko mjesto. I našli su tek dvije staze na dva obližnja brda. Dva uspona po golom kamenu. S krunicom na Brdo ukazanja i Putem križa uz Križevac do zavjetnog križa. Molitvu, slavljenje mise srcem. Klanjanje Isusu u Presvetomu Sakramentu. Našli su i tisuće drugih u istom traganju i istoj nadi. A nešto se osobito snažno ostvaruje u sakramentu pomirenja. U prihvaćanju istine o čovjeku koja kaže da samo u miru s Bogom može uspostaviti vlastiti mir. Mir srca. Mir duše, kazao je fra Miljenko Šteko.

Za više od 350 svećenika na ovoj duhovnoj obnovi međugorski župljani osigurali su besplatan smještaj i hranu.