program uživo
')">
')">

6. listopada hodočašće i sveta misa kod Jelina groba u Kruševu

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).
6. listopada hodočašće i sveta misa kod Jelina groba u Kruševu

Na Krivodolu u župi sv. Ilije u Kruševu nalazi se već stoljećima „Jelin grob“. Po trajnoj pučkoj predaji, tu je pokopana djevojka Jela koju je Turčin namjeravao silovati. Ona mu je pružila otpor, a on ju je ubio. Od trenutka njezine mučeničke smrti pa do dana današnjega njezin je grob hodočasničko mjesto.

Krajem 2017. godine u župi Kruševo odlučili su Jeli i njezinu grobu posvetiti veću pozornost. Organizirano je forenzično istraživanje i ispitivanje Jelina groba, a potom i ekshumacija. Odmah nakon pronalaska Jelinih kostiju i ekshumacije, pristupilo se uređenju pristupnog puta, prostora oko groba, izgradnji grobnice i nadgrobnog spomenika.

Ove nedjelje 6. listopada bit će organizirano hodočašće i sveta misa kod Jelina groba. Više o pučkoj predaji o djevojci Jeli i planovima za izgradnju kapelice Kraljice Krunice na u blizini groba u Mozaiku će doznati kolega Dragan Soldo od don Ljube Planinića, župnika u Kruševu.