program uživo
')">
')">

Otvorena spomen ploča fra Blagi Brkiću, prvom hercegovačkom misionaru u Africi

Poruka greške

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (line 1387 od /home/radiomed/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u require_once() (line 341 od /home/radiomed/public_html/includes/module.inc).
Otvorena spomen ploča fra Blagi Brkiću, prvom hercegovačkom misionaru u Africi

Stota obljetnica rođenja misionara i franjevca Blage Brkića u nedjelju je obilježena u širokobriješkom selu Rasno, rodnom mjestu ovog franjevca.

Fra Blago Brkić prvi je franjevac koji je iz hercegovačke franjevačke provincije otišao u Afriku kao misionar 1968. godine.

U Kongu je kao misionar proveo 25 godina. Na jezik kiluba preveo je Bibliju i druge vjerske knjige, a vjerskim programom i svetom misom obilježena je njegova stota godišnjica rođenja.

Misno slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski biskup msgr. Ratko Perić koji je govoreći o životu i djelu fra Blage pozvao provincijala hercegovačke franjevačke provincije da pokrene postupak beatifikacije fra Blage Brkića.

Fra Jozo Sopta je kazao kako je najveće djelo pokojnog fra Blage prijevod biblije na kiluba jezik, kao i činjenica da su današnjoj svečanosti prisustvovala četvorica kongških bogoslova koji govore hrvatski zahvaljujući fra Blagi.

''To je monumentalno djelo koje ne smije biti zaboravljeno. Plod njegova rada su bogoslovi iz Konga koji su tu došli, a govore hrvatski zahvaljujući njemu'', ocijenio je fra Jozo Sopta.

Fra Blagina rodbina ponosna je na dostigunća ovog franjevca. ''Fra Blago je bio jedna velika ljudska veličina i puno je više uradio za svoje ljude od mnogih drugih. Danas mu želimo izraziti zahvalnost koju zasigurno zaslužuje kao netko tko je ispisao povijest ovoga kraja'', rekao je jedan od njegovih rođaka.

Na fra Blaginoj rodnoj kući i u njegovu čast otkrivena je i spomen ploča, autora Stjepana Skoke, dekana Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a koju su postavili franjevci i rodbina. Hrvatske pošte Mostar izradile su i prigodnu marku povodom fra Blaginog rođendana i dana materinskog jezika.

Tijekom prigodnog programa predstavljeno je drugo izdanje knjige "Razgovori s Bogom", a održano je i nekoliko predavanja o liku i djelu ovog franjevca.

Fra Blago je umro u Širokom Brijegu 26. kolovoza 2009. godine u 90. godini života, 73. godini redovništva i 67. godini svećeništva. Pokopan je na groblju Mekovcu na Širokom Brijegu.

''Iskupilo nas je evo posebno slavlje i sjećanje. Visok i važan Jubilej – stogodišnjica od rođenja jednog fratra, fra Blage Brkića, koji je ugledao svjetlo dana ovdje, u ovom kraju i ovoj župi.

Fra Blago je bio đak naše Franjevačke klasične gimnazije ovdje na Širokom Brijegu. Ugušena je na polugodištu prije sedamdeset i pet godina. Profesori su ubijeni, djeca rastjerana, Gimnazija devastirana, a dvije godine kasnije, 1947., negdje u ovo vrijeme, spalili su partizani sve knjige, sve matice, sav arhiv Širokoga Brijega. Naš fra Blago ponikao je iz tog pepela i te svjedočanske krvi svoje subraće. I ostao je stalno, do kraja života, ustrajan, pouzdan i vjeran'', kazao je provincijal fra Miljenko Šteko zahvaljujući ''Bogu za dar ovoga subrata koji u svom zemnom životu nije rušio ni jedan most iza sebe nego nam je svima utirao put k Očevom domu''.

''On je otišao iz ovoga zemaljskog života, ali nije nestao iz naših života. Ostat će upisan u srcima svih koji su ga poznavali i ubilježen u našoj povijesti. Ali najvažnija je njegova neizbrisiva upisanost u Božji dlan koji nam ga je darovao te umorna i bolesna primio natrag krajem kolovoza 2009. godine'', kazao je fra Miljenko.