27.5 C
Međugorje
19.09.2020.

U Gromiljaku slavljeno središnje Euharistijsko slavlje akcije “Tjedan solidarnosti”

U novoizgrađenoj župnoj crkvi Imena Marijina u Gromiljaku kod Kiseljaka u središnjoj Bosni u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, na Treću korizmenu nedjelju, 24. ožujka 2019. slavljeno je središnje Euharistijsko slavlje korizmene akcije Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“.

Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Caritasa Bosne i Hercegovine nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a propovijedao je predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Pozdravne riječi na početku su uputili domaći župnik don Ilija Karlović te kardinal Puljić koji je potaknuo ''neka duh solidarnosti zavlada u Katoličkoj Crkvi u BiH i Hrvatskoj i neka istinski složna braća grade sretniju budućnost, duhom vjere i snagom kršćanske ljubavi''.

Biskup Mrzljak u propovijedi je istaknuo kako se Treća korizmena nedjelja sve više prepoznaje kao dan zajedništva u hrvatskom katoličkom narodu.

-Živimo u Hrvatskoj i BiH, ali smo raspršeni po cijelom svijetu i upravo bismo željeli da ova Treća korizmena nedjelja bude poveznica koja će nas ujediniti u molitvenom duhovnom zajedništvu, rekao je mons. Mrzljak.

Biskup se osvrnuo i na iseljavanja, ističući kako ''živimo u Hrvatskoj i BiH, ali neke statistike govore kako nas možda i više ima u inozemstvu''.

-Nažalost i u ovo naše vrijeme često sa žalošću gledamo mnoge odlaske iz domovine za eventualno boljim životom. Migracije su činjenice u ljudskoj povijesti. Mogli bismo nabrojati mnoštvo razloga zbog kojih ljudi iz jednog kraja idu u drugi, iz jedne zemlje u drugu. Možda su razlozi ekonomski, politički, društveni, kazao je biskup Mrzljak.

Na kraju mise kardinal Puljić je uime Crkve i Caritasa u BiH zahvalio Crkvi u Hrvatskoj na čelu s predsjednikom Hrvatskog Caritasa biskupom Mrzljakom koji je, kako je istaknuo, ''u svome mandatu istinski pokazao pastirsku ljubav i blizinu nama u BiH''.

Misa u Gromiljaku kruna je Tjedna solidarnosti koju Crkva u Hrvatskoj, kroz akciju Hrvatskog Caritasa, već 13. godinu organizira i provodi u suradnji s Caritasom Bosne i Hercegovine. Cilj akcije je duhovno povezivanje Hrvata te prikupljanje pomoći najpotrebnijima i najugroženijima kroz projekte svih Caritasa u Bosni i Hercegovini: Caritasa Bosne i Hercegovine, Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritasa biskupije Banja Luka.

Prikupljeni milodari i drugi darovi tijekom Treće korizmene nedjelje u župnim zajednicama u Hrvatskoj bit će namijenjeni kao potpora Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini preko projekata Caritasa u BiH, prenosi KTA BK BiH, a poslušajte i prilog koji ej pripremila kolegica Vedrana Vidović.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne

Putovi kojima je teško ići

Ovih dana vratio sam se s jednog hodočašća. Naime, s grupom prijatelja bio sam na Caminu tj. putu sv. Jakova na otoku Krku. To...

Bolje nismo ni zaslužili

Ja sam rođena one godine kad je Toto Cotugno otpjevao L'italiano. Odrastala u vremenu između masti na kruhu i Nutelle. Išla u školu kad...

O ženo! Velika je vjera tvoja!

Ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: “Gospodine, pomozi mi!” On odgovori: “Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.” A ona će: “Da,...

Jesu li ti mreže prazne?

Naslov ove kolumne je ''posuđen'', ''kopiran'', ukraden... od jednog izdanja sve popularnije rubrike 'Pozitivna minuta' našega kolumnista fra Josipa Vlašića na njegovom Facebooku, Instagramu,...