29.7 C
Međugorje
14.08.2020.

Vjernici pohodili grob Dive Grabovčeve, a petorica franjevačkih novaka položila zavjete

Na grobu Dive Grabovčeve na lokalitetu Kedžare, na Vran planini u nedjelju je održano misno slavlje koje je predvodio Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrne uz koncelebraciju više svećenika.

Tom prigodom petorica franjevačkih novaka iz provincije Bosna Srebrna položila su zavjete, a riječ je o fra Spomenku Dominiku Ričaku iz Banja Luke, fra Tončiju Šariću iz Livna, fra Mateju Šarčeviću iz Uskoplja, fra Dariju Laštri iz Busovače i fra Tomislavu Vidoviću iz Bugojna.

Govoreći o Divi, provincijal Marinčić je istaknuo njezinu hrabrost u tim vremenima i želju da slijedi Krista koja je, kako je kazao, nadvladala sve prizemne želje i zaobilazne puteve koji su je vodili k tom cilju, piše Fena.

Dodao je kako je moderni svijet danas u krizi, jer se izgubila nit za njegovanjem spomenutih vrijednosti.

-Kršćanstvo treba živjeti dosljedno, hrabro i pravedno – ocijenio je provincijal, dodavši kako je diva i danas "putokaz mnogim mladim djevojkama, suprugama, majkama koje su, i poput ovdje prisutnih mladića, došli divi šapnuti svoje molitve".

Govoreći o današnjim, za hrvatski i katolički puk, teškim vremenima, provincijal je podsjetio kako je "ovaj narod uvijek iz svih nedaća izlazio kao samosvjesniji i životniji narod", naglasivši pritom kako je nekad bilo još teže.

Diva Grabovčeva bila je mlada djevojka iz ramskog kraja, koja je, iz kršćanskih uvjerenja odbila postati ženom sina turskog bega koji ju je ubio.

Njezin grob tradicionalno je hodočasničko mjesto na kojem se svake godine u prvoj nedjelji nakon blagdana svetog Petra i Pavla (29. lipnja) okupljaju tisuće vjernika iz svih krajeva BiH i Hrvatske.

Osvrt na Divini dan s naglascima iz propovijedi fra Joze Marinčića, koji je pripremio kolega Mario Pinjuh poslušajte u audiozapisu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne

Želiš li upoznati Boga?

Tko je Bog? Kakav je on? Može li ga se uopće upoznati? Ako može, kako to učiniti? Prije ili kasnije čovjek se susretne s...

Tisuće zadovoljstava ne čine sreću

Danas se, sigurno više nego prije čitave ove situacije od pojavljivanja pandemije, bojimo onoga što će nam donijeti budućnost. Neizvjesnost, loša informiranost, osobni strahovi...

O ženo! Velika je vjera tvoja!

Ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: “Gospodine, pomozi mi!” On odgovori: “Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.” A ona će: “Da,...

Jesu li ti mreže prazne?

Naslov ove kolumne je ''posuđen'', ''kopiran'', ukraden... od jednog izdanja sve popularnije rubrike 'Pozitivna minuta' našega kolumnista fra Josipa Vlašića na njegovom Facebooku, Instagramu,...