Ana Fruk za emisiju Iz evanđelja u život: Frama me oblikovala za profesionalni život

Gošća emisije Iz evanđelja u život bila je Ana Fruk iz Zagreba. Ana je bila dugogodišnja aktivna framašica, a potom svoj franjevački hod nastavlja jednakim tempom i u Franjevačkom svjetovnom redu Kaptol. Bila je uvijek raspoložena za služenje i rad kroz vijeća na različitim razinama, pa čak i na služenje na Međunarodnoj razini.

Za početak je ispričala da je na Framu krenula samo kako bi mami ispunila želju i htjela joj je dokazati da joj se to zasigurno neće svidjeti. Ali, nije bilo tako, te je sada zahvalna mami što ju je „natjerala“ da pokuša.  S osobama koje je upoznala kroz Framu se druži i danas te ih veže ne samo prijateljstvo nego nerijetko i kumstvo te ističe kako su joj i glavni prijatelji i sada ljudi koje je upoznala u Frami.

„Frama me oblikovala za moj profesionalni život. Bilo od načina ophođenja s ljudima i komunikacije s ljudima, način na koji ću izvršavati svoje zadatke koji su mi na poslu povjereni. Dakle odgovornost prema tome, preciznost, jasnoća. Uvijek kad smo na Frami imali sastanke, ti sastanci započinju s molitvom. I kako je meni to nekako bilo sasvim normalno, dođem na posao na sastanak, mi svi u krugu za stolom, počinjemo raditi, meni ruka već na čelu i onda vidim da sam na krivom mjestu, na tom poslu se ne križa prije sastanka. To su tak neke stvari koje su mi ostale iz Frame. I baš posebno cijenim da mi je Frama pomogla za moj daljnji život“, ističe Ana.

Prelaskom u Franjevački svjetovni red, s vremenom se priključila i radu Međunarodne koordinacije Franjevačkog svjetovnog reda, što joj je omogućilo da dosta putuje i upoznaje različite ljude i kulture.

„Imala sam priliku ići u Aziju, točnije u Južnu Koreju, i Latinsku Ameriku, Srednju Ameriku , Afriku i stvarno svaka ta zemlja, svako bratstvo ima nešto specifično, što me ostavi u čudu, onako u pozitivnom smislu. U Koreji me zadivilo to poštovanje koje oni imaju prema osobama općenito, a pogotovo prema starijima i prema nekome tko ima službu. Dakle, to je toliko poštovanje, ali tako ponizno. Bila sam i na mjestima gdje su nam iskazivali poštovanje ali se nisam osjećala ugodno zbog toga jer smo baš bili dosta izdvojeni u odnosu na druge. Ali u Koreji je baš odnos prema nekakvoj službi i prema starijima, predivan za vidjeti. S druge strane latinoamerikanci koji su neopisivo veseli, bučni, radosni a žive u uvjetima koji su daleko od nekih naših standarda. Ali njih to ne priječi da budu sretni“, prisjeća se Ana svojih putovanja.

U nastavku razgovora je usporedila OFS u BiH i Hrvatskoj s nekim drugim dijelovima svijeta te govorila o franjevačkoj karizmi i duhovnosti na temelju svoga iskustva susreta s različitostima.

Za kraj je poručila članovima OFS-a u BiH i Hrvatskoj da imaju uistinu na čemu biti zahvalni te pozvala da se po primjeru svetoga Franje što više utječju u zagovor Blaženoj Djevici Mariji.

Cijelu emisiju ‘Iz evanđelja u život’, u kojoj je urednica Josipa Vukoja razgovarala s Anom Fruk, poslušajte na našem YouTube kanalu.

Josipa Vukoja

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne