Biskup Solarczyk o mons. Hoseru: ‘Svjedočio je veliko povjerenje u Boga i ljubav za Crkvu’

Vjernici Varšavsko-praške biskupije opraštaju se od pokojnog nadbiskupa Henryka Hosera. U katedrali sv. Mihaela arkanđela i sv. Florijana mučenika večeras (19. kolovoza) slavljena je misa zadušnica za mons. Henryka Hosera, Apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje.

U molitvi je sudjelovala obitelj pokojnika, biskupi, svećenstvo biskupijske zajednice i velika skupina vjernika. Euharistiju je predvodio nadbiskup Krakowva mons. Marek Jędraszewski, a prigodnu homiliju izrekao je bivši pomoćni biskup Varšavsko-praške biskupije mons. Marek Solarczyk, sadašnji biskup Radoma.

On je naglasio kako je veliko nadahnuće nadbiskupu Hoseru u službi Crkvi bio sv. Pavao apostol, koji je brnaio načela Božjeg zakona bez popuštanja, a potom je potaknuo okupljeni narod da zahvali Bogu na cijeloj svećeničkoj službi nadbiskupa Hosera, prenosi radiowarszawa.com.pl.

”Neka nam ovaj put u Emaus bude velika prilika da danas zahvalimo na svemu što nam je Bog dao kroz život, službu, molitvu, žrtvu i patnju nadbiskupa Henryka. Mnogi od nas govore o jedinstvenom svjedočanstvu njegova povjerenja u Boga i njegove ljubavi prema cijeloj univerzalnoj Crkvi”, kazao je biskup Solarczyk.

Na kraju mise oproštajne govore održali su predstavnici vjerskog političkog, društvenog… života Poljske.

”Njegov odlazak veliki je gubitak za Poljsku. Njegov odlazak u Očevu kuću ostavlja veliku prazninu u nama. Možemo se samo nadati da je sada bliže Bogu”, rekao je Maciej Miłkowski, državni tajnik u ministarstvu zdravstva.

Riječi zahvale za dugogodišnju suradnju s nadbiskupom i njegov primjer vjere izrazio je guverner pokrajine Mazovije Adam Struzik.

”Uvjeren sam da će sjećanje na tako cijenjenog čovjeka gorljive vjere ostati živo još mnogo godina, a poruka i univerzalne vrijednosti njegova učenja i dalje će biti vrijedni savjeti za sve nas kako živjeti da se približimo Bogu”, rekao je Struzik.

Među onima koji su se opraštali od nadbiskupa Hosera bili su i predstavnici biskupijskog pastorala obitelji.

”Hvala vam na deset godina rada u pastoralu obitelji, intenzivnom, prekrasnom, uzbudljivom, punom inovacija, novih projekata, ali teškim, zahtjevnim i punim patnje,  rekla je predstavnica pastoralne službe, a prenosi radiowarszawa.com.pl.

U petak, 20. kolovoza, u podne slavit će se misa zadušnica u praškoj katedrali, koju će predvoditi kardinal Kazimierz Nycz, nadbiskup varšavski i metropolit.

Homiliju će održati nadbiskup Tadeusz Wojda, metropolit gdanjski. Nakon mise slijedi sprovodni obred i polaganje tijela pokojnika u kriptu katedrale Varšavsko-praške biskupije.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne