Fra Lovrina Mlada nedjelja u Turiću pokraj Gradačca

U župi Turić kod Gradačca u Bosanskoj Posavini, slavit će se Sveta misa u okviru obilježavanja pod nazivom „Fra Lovrina mlada nedjelja“. Obilježavanje sa središnjim Misnim slavljem organizira se jednom godišnje koncem kolovoza ili početkom rujna, a okupe se brojni vjernici toga dijela Bosanske Posavine i šire.

Program:

  1. Hodočasničko slavlje se već tradicionalno slavi posljednje subote i nedjelje u kolovozu, a to ove godine pada na 29. i 30. kolovoza.
  2. U subotu će Obred preminuća kod kapele mučeništva započeti u 16,30 sati, gdje će biti i prilika za sv. ispovijed.
  3. Slijedi procesija sa zavjetnom slikom do groblja uz kratku molitvu kod svake postaje Križnog puta.
  4. Na groblju se potom slavi zavjetna sv. Misa, koju ove godine predvodi novoimenovani vrhbosanski nadbiskup-kaudjutor msgr Tomo Vukšić.
  5. Sutradan, u nedjelju, 30. kolovoza, zavjetna je Misa na grobu fra Lovrinu u 11 sati.

Više od dvije stotina godina nakon smrti Fra Lovre Milanovića ljudi dolaze na mjesto pogibelji i štovanja, časte ga kao mučenika i hodočaste na njegov grob, te zavjetuju se i mole na njegovom grobu, a molitve mnogobrojnih koji su se molili na Fra Lovrinom grobu, ili kako župljani župe Turić znaju reći Fra Lovrinom groblju bile su uslišane, te mnogi su dobivali pomoć i ozdravljenja po Fra Lovrinom zagovoru. Zahvaljujući onima koji su hodočastili glas o fra Lovri pronio se po okolnim mjestima, a i šire te redovito dolaze vjernici svih vjeroispovijesti, ne samo iz Bosne (Bosanska Posavina) nego iz Hrvatske (Slavonija) i Srbije (Srijem). Fra Lovrina svetost se očituje u čudesnim znacima kao što su ozdravljenja, te moralna i druga pomoć vjernicima. Fra Lovro Milanović radio je za carstvo pravde, opraštanja, ljubavi i mira, zato zaslužuje vječnu pravdu, ljubav i mir, kraljevstvo nebesko, piše na stranicama KTA BK BiH, gdje donose i fra Lovrin životopis.

Životopis fra Lovre Mialnovića

Fra Lovro je rođen 22. svibnja 1777. godine u Sarajevu od roditelja Ante i Katarine rođ. Strukić. 27. svibnja 1792. u svojoj petnaestoj godini, stupio je u franjevački red i kršteno ime Stjepan zamijenio je sa fra Lovro. Nakon godinu dana novicijata u Kraljevoj Sutjesci položio je 27. svibnja 1793. svečane zavjete. O tome gdje je pohađao filozofski-teološki studij nemamo podataka. Međutim, pretpostavlja se da je studij završio u nekoj od austrougarskih zemalja. Također, nije nam poznato kad je fra Lovro zaređen za svećenika. 14. lipnja 1803. postavljen je za samostanskog vikara i kapelana u Kraljevoj Sutjesci. Od 1803. do 1084. bio je župnik u župi Velika. Na kapitulu u Kreševu 14. svibnja 1086. uprava franjevačke provincije imenovala je fra Lovru župnikom u župi Tramošnica. Veoma kratko je bio župnikom u župi Tramošnica od kolovoza 1806. do početka veljače 1087. kada je mučenički ubijen. Postoje dvije teorije o smrti fra Lovre. Jedna teorija kao razlog njegova putovanja kroz selo Turić navodi pomoć stricu u ispovijedanju. Druga teorija kao razlog njegova putovanja kroz selo Turić navodi da je išao podijeliti svete sakramente bolesniku. Dakle, dok je prolazio kroz selo Turić u zaseoku Starom Selu fra Lovru susreo je Mujo Arnaut, nadziratelj dobara Osmana-kapetana Gradaščevića, oca poznatog Zmaja od Bosne – Husein-kapetana Gradaščevića, koji je kasnije 1832. godine podigao bunu u Bosni. Narodna predaja kaže kako je Mujo ubio fra Lovru 3. veljače 1807. na spomendan sv. Blaža mučenika, zato što fra Lovro prolazeći pokraj Muje nije sišao s konja i iskazao mu poštovanje. Poginuo je doista nedužan, mučenički udaren nožem a zatim ubijen iz male puške (kubure), u mržnji prema vjeri, u 30 godini života od Turčina. Prije nego što je fra Lovro ispustio dušu u kući obitelji Zetić pokajao se. Subraća, tramošnički i turićki kršćani su pokopali fra Lovru u obližnjem turićkom groblju. Kršćani su odmah poslije smrti smatrali fra Lovru pravim mučenikom, te i nakon dvjesta godina dolaze na njegov grob, uzimaju zemlju s groba i nose svojim kućama, te mažu se po tijelu uvjereni da će im mučenik fra Lovro pomoći. Narod ga i danas štuje kao mučenika.

O mučeništvu fra Lovre Milanovića i proslavi Mlade nedjelje u Turiću kolegica Vedrana Vidović razgovarala je s vlč. Ilijom Matanovićem, župnikom u župi Turić u Bosanskoj Posavini. Razgovor poslušajte u audiozapisu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne