Papin apel na današnjoj općoj audijenciji uoči pohoda Malti

Papa Franjo pozvao je danas, 30. ožujka vjernike da svojim molitvama prate njegov apostolski pohod Malti 2. i 3. travnja.

”Draga braćo i sestre, u subotu i nedjelju sam na Malti. U toj krasnoj zemlji bit ću hodočasnik stopama apostola Pavla, koji je ondje primljen s velikim čovjekoljubljem nakon doživljenog brodoloma na putu za Rim. Ovo apostolsko putovanje bit će tako prigoda da pođem na izvore navještaja evanđelja, kako bih osobno upoznao živu kršćansku zajednicu koju resi tisućljetna povijest, te kako bih se susreo sa stanovnicima zemlje koja se nalazi usred Sredozemlja i na jugu europskog kontinenta, koja je i dan-danas zauzeta u prihvaćanju mnoge braće i sestara koja traže utočište. Već sada pozdravljam sve vas Maltežane: ugodan vam dan želim! Zahvaljujem svima onima koji predano rade na pripremi toga posjeta i molim svakoga od vas da me pratite molitvom”,  pozvao je Papa u svom apelu na redovitoj općoj audijenciji srijedom, a prenosi IKA.

Program Papina pohoda Malti

Tijekom svog dvodnevnog pohoda Malti (2. i 3. travnja 2022.), koje se održava pod geslom “Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje” (Dj 28, 2), Papa će se susresti s tamošnjim stanovništvom, građanskim vlastima, a posjetit će i špilju svetoga Pavla i istoimenu baziliku podignutu u spomen brodoloma toga sveca na Malti. Putovanje pape Franje bit će obilježeno brojnim službenim susretima, ali i molitvama i susretima s izbjeglicama.

Polazeći iz međunarodne zračne luke Fiumicino u Rimu u 8.30, Papin je dolazak na Maltu predviđen za 10 sati, gdje je zakazana i svečana dobrodošlica. Od tamo će se uputiti u Palaču Velikog meštra u Valleti, u posjet predsjedniku Georgeu Williamu Velli, a u 11.35 slijedi susret s premijerom Robertom Abelom. Zakazan je i sastanak s vlastima i diplomatskim zborom. Tom će prigodom Papa uputiti prvi govor.

U popodnevnim će se satima, u 15.50, Papa katamaranom uputiti na Gozo, drugi najveći otok malteškog arhipelaga. Previđen je dolazak u 17 sati, te će se pola sata nakon toga održati molitva u Nacionalnom svetištu „Ta’ Pinu“, gdje će Papa imati propovijed. Sveti Otac će u 19.30 krenuti prema Apostolskoj nuncijaturi gdje će biti smješten za vrijeme posjeta.

Idući dan prva točka dnevnoga reda je privatni susret s članovima Družbe Isusove u 7.45 u nuncijaturi u Rabatu. U 8.30 Papa će posjetiti špilju svetoga Pavla uz istoimenu baziliku. To je simbolično mjesto u spomen na brodoloma Apostola oko 60. godine. Predviđen je trenutak molitve Svetoga Oca, koji će potom u 10.15 slaviti misu u Floriani te potom izmoliti molitvu Anđeoskog pozdravljenja.

Papino će poslijepodne biti posvećeno migrantima. U 16.45 će u Centru za migrante „Ivan XXIII. Peace Lab“ u Hal Faru susresti se s grupom izbjeglica i održati govor. To će biti posljednja postaja putovanja, nakon čega će se Papa uputiti prema međunarodnoj zračnoj luci u Malti, gdje će biti oproštajna ceremonija u 17.50. Polazak za Rim predviđen je u 18.15, a slijetanje u Fiumicinu u 19.40, prenio je Vatican News.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne