U Rimu započeo Generalni kapitul Reda manje braće

Na blagdan sv. Tome apostola, u subotu 3. srpnja, u Rimu je započeo Generalni kapitul Reda manje braće, na kojem će biti izabran generalni ministar i uprava Reda.

U Međunarodnom kolegiju sv. Lovre Brindisijskoga franjevaca kapucina gdje se Kapitul održava okupila su se 117 braće. Među ostalima sudjeluju i braća iz Južnoslavenske konferencije provincijskih ministara Manje braće: generalni definitor Reda fra Ivan Sesar (Hercegovačka franjevačka provincija), provincijski ministar Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja (Split) fra Marko Mrše, provincijski ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda (Zagreb) fra Milan Krišto, provincijski ministar Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić (Sarajevo), provincijski ministar Slovenske franjevačke provincije Svetoga Križa fra Marjan Čuden (Ljubljana), provincijski ministar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra (Mostar) Miljenko Šteko i provincijski vikar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri (Zadar) fra Tomislav Šanko.

Svaki član generalnog kapitula primio je na posudbu tablet na koji prima obavijesti, zapisnike i druge dokumente. Zapisnici se stoga neće ispisivati. Pokrovitelj tableta će ih po završetku Kapitula darovati za potrebe misija.

Kapitul je otvoren misom koju je predslavio aktualni generalni ministar o. Michael Anthony Perry.

„Ljubav stvara veze i čovjeka poziva da stupi iz sebe k drugome. Na generalni kapitul smo došli kako bismo doživjeli isto iskustvo o kojem govori sv. Pavao u Poslanici Efežanima, iskustvo zajedništva, koje je bilo sastavljeno iz kršćana iz židovstva i poganstva: iskustvo, da bi unatoč razlikama živjeli kao članovi jednog Kristovog tijela. Efez otkriva brojna dijeljenja – vjerske, kulturne, ideološke i politične. Pavao poziva Efežane da gledaju na križ Isusa Krista kao na sredstvo za pobjedu svega što ih razdvaja“, rekao je fra Michael Anthony.

„Stvarnost Reda ne razlikuje se mnogo od situacije u Efezu. Zbog velike raznolikosti koja je prisutna među nama, susrećemo se također i s mnogim izazovima: ideološkim, duhovnim, društvenim i ekonomskim. Dozvolimo, da nas raznolikost ljudski i duhovno obogati. Iako smo različiti, Duh će nas poticati i pomagati nam da budemo na putu života koračali kao braća i ‚slijedili nauk i stope našega Gospodina Isusa Krista …‘“, pozvao je.

„Na blagdan sv. Tome spominjemo se onoga što smo čuli u Evanđelju: Isus je uskrsnuo. Blagdan apostola Tome spominje nas da bez obzira koliko je slaba naša vjera, uskrsli Isus želi otvoriti ‚vrata našeg uma i naših misli‘, da bi vodio naša srca, da bi se naselio u svakome između nas“, ustvrdio je propovjednik.

„Draga braćo, primimo našu bogatu raznolikost i dozvolimo joj, da nas odvede iz nas samih, iz naših malenih svjetova. Neka Božji Duh otvori naša misli i srca, da jedni u drugima prepoznamo Božji hram i prebivalište Duha koji je prisutan u srca svakoga brata. Ako budemo taj način gledanja i života prihvatili za svojega, otkrit ćemo novu moć koja će nas osposobiti za prelazak granica uskog razmišljanja te nas otvoriti za prisno iskustvo bratske ljubavi i prihvaćanja koje može obnoviti živote braće u redu. Svaki dan se na tom generalnom kapitulu sjetimo, da ‚smo bili stvoreni u ljubavi i da smo namijenjeni ljubavi‘. Krist je naš beskrajni mir. Neka vas Krist okruži svojom svjetlošću!“, pozvao je o. Perry.

Kapitul će trajati do nedjelje 18. srpnja. U radu Kapitula bit će obuhvaćena sljedeća područja: 1. znanje i organizacija; 2. izvještaj generalnog ministra; 3. ostali izvještaji; 4. rasprava o ključnoj temi; 5. izbori; 6. formulacija odluka; 7. glasovanje.

Izbor novoga generalnog ministra zakazan je za utorak 13. srpnja. Nakon toga će u iduća dva dana biti izabrani generalni vikar te generalni definitori Reda.

Sutra 6. srpnja sudionici Kapitula susrest će se s prefektom Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinalom Luisom Antoniom Gokimom Tagleom, a u subotu 17. srpnja u audijenciju će ih primiti papa Franjo. (ika, foto: OFM)

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne