XXIII. Redovnički dan: Crkva nikada ne može reći da ima dovoljan broj zvanja

U Međugorju se danas održava XXIII. Redovnički dan, na koji se odazvalo više od 250 redovnika i redovnica, a svoje dojmove s nama su podijelili predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te predsjednik Hrvatske redovničke konferencije i provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković.

”Dojmovi su dosta pozitivni samim ovim okupljanjem redovnika i redovnica ovdje u Međugorju. To je znak međusobne povezanosti te da izmijenimo iskustva i poteškoće ukoliko ih imamo, ali u prvom redu da se vidimo i pozdravimo jedni druge i jednostavno ohrabrimo u našem hodu za Kristom”, kazao nam je fra Jozo Marinčić, najavivši i Skupštinu Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine.

”Nismo je imali od 2019. godine zbog pandemije. Ima dosta pitanja o kojima ćemo razgovarati. Raspravit ćemo i pitanja koja su nam poslali iz Kongregacije za posvećeni život, a i aktualna pitanja. Imamo i dva vijeća – Vijeće za pastoral mladih i Vijeće za predškolski odgoj pa će i oni donijeti svoja izvješća i njih ćemo čuti i o njima raspraviti”, najavio nam je fra Jozo Marinčić.

Fr. Slavko Slišković kazao je kako redovnički život, kao i život općenito nije nikad dogotovljena stvarnost, nego je uvijek potrebno iznova promišljati putove kojim idemo, prošlost našu i mogućnost budućnosti.

Osvrnuo se i na suradnju ovih dviju redovničkih konferencija.

”Naše redovničke konferencije jako lijepo surađuju. Naše gotovo sve zajednice imaju svoje kuće na prostoru i jedne i druge redovničke konferencije i redovnici su često jedan dio života u jednoj, a drugi dio u drugoj redovničkoj konferenciji, tako da ne vidimo razlika osim administrativnih, a susrećemo se i sa sličnim poteškoćama, ali imamo i zajedničke radosti”, kazao je fr. Slavko Slišković, osvrnuvši se na te poteškoće koje je spomenuo. Naglasio je kako je to ”pitanje zvanja, predstavljanje vlastitih karizmi da one budu prepoznatljive i privlačne današnjim mladima koji bi onda mogli nasljedovati naše utemeljitelje”.

”Crkva nikada ne može reći da ima dovoljan broj zvanja, ali zasigurno Gospodin poziva i u naše vrijeme, a na nama je svjedočiti svojim životom da bi ljudi mogli prepoznati i onda odgovoriti na Božji poziv u svakoj od pojedinih zajednica”, kazao je fr. Slavko Slišković.

A kad smo kod zvanja, u Međugorju će večeras na večernjoj svetoj misi u 18 sati, šestorica članova Hercegovačke franjevačke provincije položiti svečane zavjete.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne