Ankica Baković o vršnjačkom nasilju: Djeca se ne rađaju agresivna, nego nježna, željna ljubavi…

Uoči Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u Čitluku je zabilježeno upravo to. Učenik devetog razreda osnovne škole tukao je vršnjaka, koji nije uzvraćao niti se opirao, ostali su snimali, čule su se psovke.

Bio je to poticaj za razgovor s prof. Ankicom Baković, psihologom i psihoterapeutom, voditeljicom Neurofeedbek centara u BiH i Centra za mentalno zdravlje u Livnu.

”Jako je važno staviti naglasak na nepoželjne obrasce ponašanja, da nešto takvo ne može biti prihvatljivo”, kazala je u emisiji obiteljskih tema „Oaza života“ odgovarajući na pitanje zašto Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

”Ne samo da je začuđujuće nego i tužna slika naše svakodnevice” kazala je za događaj u Čitluku.

”Moramo govoriti o novim oblicima vršnjačkog nasilja. Koliko roditelja ima uvida što im djeca prate na mobitelima, koliko su upućeni u svijet svoga djeteta, tko mu je model” kazala je s naglaskom na pitanju roditeljima – Tko je model vašem djetetu?.

”Djeca se ne rađaju agresivna, nego nježna, topla, željna ljubavi. Bez obzira u kako otegotnim životnim okolnostima, disfunkcionalnim obiteljima djeca odrastaju, odgovorna su za svoja ponašanja. Teret izbora, ključna odluka je na pojedincu. Ne možemo opravdavati njihova ponašanja kao da ona nisu odgovorna za njih”, kazala je Ankica Baković, a cijelu emisiju Oaza života poslušajte na našem YouTube kanalu.

Višnja Spajić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne