FOTO: Dani kruha u Međugorju

U mjesecu listopadu obilježavaju se Dani zahvale za plodove zemlje, odnosno Dani kruha. Naš Mateo Ivanković susreo se s učiteljicom i učenicima prvih razreda Osnovne škole ‘’Bijakovići’’ u Bijakovićima u župi Međugorje. Bilo je to njihovo prvo zajedničko školsko obilježavanje Dana kruha u razredu, jer su samo prije skoro dva mjeseca sjeli u školske klupe.

Donijeli su svoja peciva i slastice u lijepim košaricama koje su ukrasili. Stol je bio pun različitih slastica, kruha, različitog peciva, kolača, a tu su se našli i hercegovački plodovi, šipak, ćupter, sušene smokve, orasi, mandarine, tikve…

Učionica je mirisala na kolače, a bila je posebno ukrašena crtežima koje su sami radili, a na kojima su bili motivi plodova zemlje. Na glavi su nosili bijele kuharske kape koje su sami radili.

Nudili su jedni drugima ono što su donijeli i kao pravi kuharski majstori ocijenjivali jedni druge. Najčešća ocjena bila je 10-tka. Bilo je puno smjeha ilica umazanih čokoladom i šećerom u prahu. Učiteljica Branka Čilić nije skidala osmjeh s lica, bila je jako zadovoljna kako su njeni prvašići iz I.A razreda uspješno odradili svoj prvi zajednički slatko-slani zadatak.

‘’Kroz cijeli mjesec pripremamo se za Dane kruha. Roditelji i učenici pravili su zajedno slastice i pekli kruh. Ukrasili smo učionicu raznim likovnim radovima. Učenici sada zajedno sjede, raduju se jedni drugima, kušaju slastice koje su radili s mama. Jednostavno uživamo u ovome danu’’, kazala je učiteljica Branka.

Učenica Petra kaže kako je zajedno s mamom pravila krofne, te dodala ‘’sada svi moji prijatelji to probaju i svi su rekli da smo mama i ja to odlično napravile’’.

Luka Odak također prvašić kaže kako je pojeo jedan čokoladni kolač od prijateljice Rite, pa dodaje ‘’jedva čekam opet Dane kruha da probamo lijepe kolače.’’

Barbara nadodaje kako je jedva čekala Dane kruha, čak je s njom u razred došla i njena sestra, ‘’s mamom i bakom sam svašta napravila da moji prijatelji to kušaju’’. Na kraju su učenici recitirali i jednu pjesmu pod nazivom ‘’Baka iz Brotnja’’;

U selu moje bake kuće stoje u nizu,
kad se noću zvjezde svjetle nebo je tako blizu,
Staračke joj ruke meke i drage,
Riječi joj tihe mudre i blage.
Kad kupine bere ne smeta joj drača,
A najslađi to je njezin kruh ispod sača.
Ja volim kad mi kaže zlatno unuče moje,
I nad mojom glavoms klopi ruke svoje

Tekst: Dragan Soldo
Izjave snimio i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne