FOTO: Frama Kočerin na trodnevnom duhovnom seminaru u Međugorju

Ovoga vikenda u Međugorju se održava trodnevni duhovni seminar Frame Kočerin kojega predvodi fra Mario Knezović, duhovni asistent. Program se sastoji od molitve, predavanja, klanjanja Presvetom, svjedočanstava, ispovijedi, svetih misa. Za naš program govorili su mladi iz Frame, a sam program predstavila nam je Anica Mabić, predsjednica Frame Kočerin.

”Ovaj vikend naša Frama okupila se na duhovnoj obnovi u ‘Domus pacis’ u Međugorju. Duhovnu obnovu, odnosno seminar predvodi naš duhovni asistent fra Mario Knezović. Od petka do nedjelje imamo pomno organiziran program, u petak smo najviše vremena posvetili molitvi, te uz to išli smo na Podbrdo, te na kraju imali zajedničko klanjanje u kapelici. Danas kada smo se ustali započeli smo dan molitvom Časoslova, a nakon toga smo slušali međugorskog vidioca Jakova Čolu. Ostali dio seminara vodi vijeće Frame, koje je pripremilo razne igre, predavanja te zajednički kreativni rad. Sutra je naš zadnji dan ovdje, imat ćemo kratki plenum te ćemo darivati jedni druge, a nakon toga ćemo se s težinom u srcu rastati i poći svojim kućama”, kazala je Anica Mabić, a o svom iskustvu na duhovnoj obnovi, kao i o tome što Međugorje znači za njega osobno, govorio nam je Adrian Sabljić, član Frame Kočerin.

”Na seminaru smo ovdje tri dana, svrha seminara je duhovna obnova, te da se naše franjevačko bratstvo zbliži. Imamo različite programe i predavanja, a najdraži dijelovi su mi bili pohod na Podbrdo, noćno klanjanje i svjedočanstvo Jakova Čole. U ovih nekoliko dana svi smo se nekako zbližili kao bratstvo i svi smo jednaki, a najbitnije je to da se duhovno obnovimo. Kada pođemo kući osjećat ćemo tugu jer nam je bilo jako dobro i znam da će nam faliti bliskost. Ovo govorim iz prijašnjeg iskustva. Nalazimo se u „Domus pacis”, a ovdje imamo i jedan „štrik” na koji anonimno napišemo nekome poruku i želimo tom porukom tu osobu usrećiti. Naravno, tu je naš duhovni asistent fra Mario Knezović, koji uvijek popravi atmosferu, sve nam objasni, a što je najbitnije da se s nama ponaša kao naš najbolji prijatelj. Za mene seminar ima jako veliku ulogu i tijekom seminara se baš skrušim i uđem u taj duhovni mir i pobožnost. Međugorje ima jako veliku ulogu u našem zavičaju, a i ja ga posjećujem sa svojom obitelji te većinom idem na Brdo ukazanja. Dok sam ovdje u Međugorju osjećam taj duhovni mir kojega je nemoguće opisati i stvarno mi je lijepo ovdje”, kazao nam je Adrian, dok njegova kolegica Marta Mikulić, također, seminar smatra predivnim iskustvom iako se dvoumila hoće li doći ili ne.

”Ako ne odem znam da će mi biti krivo jer ovdje mogu naučiti samo nešto dobro i korisno za život. To je vrijeme koje provedemo s našom braćom i sestrama u molitvi, zabavi i obnovi, zato jer nam je cilj da obnovimo svoj duhovni poziv. Kada bi me upitali što za mene znači Međugorje, ne znam što bih točno rekla, zato što se to mora osjetiti. To je mjesto gdje ste svi dobrodošli. Gospa za mene predstavlja našu Majku koja nas uvijek čuva i prati na svakom putu. Svaki put kada se skupimo na susretu, jednostavno tu smo mi svi naši i znamo tko kako diše i kakvi smo. Frama za mene predstavlja jednu obitelj mladih koja prati Isusa Krista po uzoru svetoga Franje”, zaključila je Marta.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne