Frama i treći red Široki Brijeg pripremaju izvedbu Živih jaslica

Bratstva Franjevačkog svjetovnog reda i Frame Široki Brijeg, imaju iza sebe nekoliko zajedničkih predstava, a u tijeku je priprema za još jednu zajedničku izvedbu. Naime, oni i ove godine pripremaju izvedbu Živih jaslica.

U jesen prošle godine, one iscrpne 2020., mladomisnik fra Zlatko Ćorić svoju ideju o prikazivanju živih jaslica iznio je nekolicini framaša i trećara. Sve je bio osmislio: gdje će biti štalica, zbor, od koga će uzeti rasvjetu, od koga životinje, sijeno… Framaši i trećari su ga svesrdno podržali i pridružili se u realizaciji i nadogradnji ideje. Nakon uspješne prošlogodišnje izvedbe, i ove godine upustili su se u istu pustolovinu.

Na ideju o pripremi Živih jaslica fra Zlatko Ćorić je došao tijekom jednog seminara s framašima. Kasnije je o tome razgovarao s gvardijanom fra Ivanom, koji ga je također podržao, te s trećarima i framašima. Scenarij, po fra Zlatkovim uputama, za izvedbu 2020. i 2021. napisala je trećarica i profesorica Mirela Lovrić, a u izvedbi zajedno sudjeluju trećari i framaši.  Većinu kostima i rekvizita izrađivali su sami glumci, a životinje je ustupio samostan.

Pozadinska priča prošle godine bila je sveti Franjo i prve žive jaslice koje je uprizorio u Grecciu, a ove godine je pozadinska tema nešto drugačija i govori o grijehu i borbi između dobra i zla.

Nažalost, zbog kiše prošle godine je predstava izvedena samo jedanput, na Badnju večer, a ove godine se planira nekoliko izvedbi. Prva je na Badnju večer iza večernje svete mise koja je u 18 sati.

Više o samoj ideji te njezinoj realizaciji: tko je glumio, tko izrađivao rekvizite, kako su došli do životinja i kada će biti ovogodišnja izvedba, u emisiji „Iz evanđelja u život“ govorili su akteri ovoga projekta fra Zlatko Ćorić, trećarice Mirela Lovrić i Ružica Galić te framaši Marko Topić i Luka Rezo, a cijeli razgovor možete poslušati na našem YouTube kanalu.

Josipa Vukoja

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne